Slovenska reprezentanca po povprečnih predstavah na uvodu sezone v Visli na Poljskem tudi na severu Evrope ni pokazala želenega napredka. Na dveh tekmah v Ruki na Finskem je s sedmim mestom Bora Pavlovčiča v soboto in z današnjim desetim Anžeta Laniška izpolnila osnovni cilj uvrstitve med najboljšo deseterico, a bi lahko tako kot pred tednom dni iztržila precej več.

Lanišek preveč izsiljuje stopničke

Današnja tekma je zaradi zahtevnih razmer spominjala na uvodno v Visli. Vrtinčast veter ob doskočišču, ki je na trenutke presegel šest metrov na sekundo, je poskrbel, da so številnim tekmovalcem v zraku zanihale smuči, posledično pa je prišlo do kar nekaj presenečenj. Prvič sta v finalu nastopila Italijan Giovanni Bresadola in Američan Casey Larson, Estonec Artti Aigro je bil ob polčasu na visokem petem mestu, v soboto drugi Piotr Žyla pa zgolj 27.

Vrhunska uvrstitev se je ponovno nasmihala Lanišku. Član SSK Mengeš je z daljavo 138,5 metra po prvi seriji branil visoko tretje mesto, a v finalu s kar 20,5 metra krajšim skokom komaj še ujel deseterico. Štiriindvajsetletnik je tako kot že na uvodni tekmi sezone med posamezniki, ko je po polovici tekme vodil, zopet podlegel pritisku vrhunskega rezultata in iz rok izpustil odlično izhodišče za uvrstitev na zmagovalni oder. »Prvi skok je bil znova odličen, drugi precej manj. Enostavno preveč izsiljujem stopničke. V nadaljevanju bom moral biti bolj potrpežljiv in čakati na svojo priložnost,« je po tekmi razmišljal Anže Lanišek. Kljub temu je z desetim mestom močno popravil svojo uvrstitev s sobotne preizkušnje, ko je po ponesrečenem skoku v prvi seriji ostal brez druge in zasedel končno 39. mesto. »V soboto se mi ni izšlo. Napravil sem veliko napako, zato moram biti z desetim mestom vseeno zadovoljen. Tudi to je soliden rezultat,« je dodal.

Peter Prevc in Zajc še nista našla forme

Od sedmerice Slovencev, ki so odpotovali na Finsko, sta poleg Laniška zadovoljivo formo pokazala še Bor Pavlovčič, ki je s sedmim mestom v soboto prišel do dosežka kariere in poskrbel za najboljši slovenski rezultat v Ruki, ter Žiga Jelar. Skakalec iz Spodnje Bistrice je obe preizkušnji sklenil na 13. mestu. »Znova enak rezultat kot v soboto. Morda je bil moj današnji skok malce slabši, a še vedno na konstantni ravni. Zaradi tega lahko v Rusijo odidem bolj samozavestno in upam na najboljše,« je povedal Žiga Jelar.

Začetek sezone ni prinesel pretiranega zadovoljstva najuspešnejšima skakalcema v reprezentanci Petru Prevcu in Timiju Zajcu. Prvi z 29. in 18. mestom še vedno išče formo, drugi pa bi svoje predstave v skakalnem centru v bližini Kuusama bržkone najraje pozabil, saj se na prvo tekmo ni kvalificiral, drugo pa je končal že po prvem delu na 39. mestu. Prave forme nista ujela niti Anže Semenič (24. in 37. mesto) in Tilen Bartol (32. in 33.).

»Na drugi tekmi smo pokazali boljšo ekipno predstavo kot na prvi, a imeli le en vrhunski skok Anžeta Laniška v prvi seriji. Žal se mu je zgodila ista napaka kot v soboto, ko se ni uvrstil v finale. Ostali finalisti? Žiga je bil dvakrat zelo soliden, tudi Peter počasi stopnjuje svoje skoke. Čestitke tudi Boru za dva solidna skoka. S preostalimi tremi, ki se niso uvrstili v finale, se bo treba pogovoriti in analizirati njihove predstave,« je oceno nastopov svojih skakalcev podal selektor Gorazd Bertoncelj, ki verjame, da bo ekipa na prihodnjih dveh tekmah v Nižnem Tagilu ta konec tedna naredila še korak naprej.

Granerud preprečil trojček Eisenbichlerja

Finsko najbolj zadovoljen zapušča Markus Eisenbichler. Nemec je v soboto še drugič v sezoni pokoril konkurenco, v nedeljo pa je premoč priznal le Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu, ki je z odličnim drugim skokom pridobil tri mesta in se prvič v karieri v svetovnem pokalu zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. S tem je 29-letniku preprečil izenačitev rekorda treh zaporednih uvodnih zmag, ki ga je pred devetimi sezonami postavil Avstrijec Andreas Kofler. »Tudi drugo mesto je super,« je dejal Markus Eisenbichler, ki je v svetovnem pokalu zbral 280 točk in ima sedaj 80 točk prednosti pred prvim izzivalcem za rumeno majico Granerudom.