Preizkušnja na svetovnem prvenstvu formule 1 za VN Bahrajna z razpletom ni presenetila, a bo kljub temu številnim v dirkaški karavani ostala v spominu še dolgo časa. Petnajsta dirka sezone, na kateri je še enajstič letos zmagal novi-stari svetovni prvak Lewis Hamilton, je že v uvodu poskrbela za to, da je številnim na stezi in ob njej ter pred televizijskimi zasloni zastal dih.

Dirkači po ugasnjenih lučeh na startu niso prevozili niti treh zavojev, ko je Romain Grosjean po trčenju z Danilom Kvjatom izgubil nadzor nad dirkalnikom in pri hitrosti okoli 250 kilometrov na uro treščil v ogrado. Njegov dirkalnik se je zarinil globoko pod kovinsko ograjo, se prelomil na pol, v hipu pa so ga zajeli ognjeni zublji. Kljub hitremu posredovanju varnostnikov se je voznik Haasa sam rešil iz bolida in k sreči utrpel le lažje opekline po rokah in gležnjih. »Vsi smo bili izredno presenečeni. Tako velikega požara nisem videl že 12 let,« je dejal šofer reševalnega vozila na stezi Alan van der Merwe.

Dirka je bila zaradi nesreče prekinjena skoraj uro in pol, preostali dirkači pa so ta čas v boksih nervozno čakali na novice o zdravstvenem stanju Francoza. Po dirki so si bili sicer enotni, da se je dirkaški svet za las izognil novi tragediji, za kar imajo zasluge predvsem sodobni varnostni sistemi. »Posnetka nesreče si nisem podrobno pogledal, saj tega niti nisem želel. A dirkalnika ne bi smeli zajeti plameni, varnostna ograda pa ne bi smela tako popustiti. Ne vem, kaj se je zgodilo,« je bil pretresen voznik Ferrarija Sebastian Vettel. »Čudež je, da je preživel,« pa je dejal nekdanji svetovni prvak in moštveni kolega tragično preminulega Ayertona Senne Damon Hill.

To sicer ni bil edini dramatičen trenutek na dirki, saj je kmalu po vnovičnem startu spektakularno prevrnilo Kanadčana Lancea Strolla, tri kroge pred koncem pa je zagorel še dirkalnik Sergia Pereza. Mehičan je pred odstopom vozil na tretjem mestu, ki je nato pripadlo Red Bullovemu dirkaču Alexandru Albonu. Drugi je bil njegov ekipni tekmec Max Verstappen.