Z dvema prvima mestoma v dveh dneh je 32-letna Johaugova število svojih posamičnih zmag v svetovnem pokalu povečala na 75, dve tretji mesti pa je v Ruki osvojila kar devet let mlajša Švedinja Frida Karlsson. Po petkovem sedmem mestu v sprintu v klasični tehniki je Lampičeva na sobotni 10-kilometrski preizkušnji v klasični tehniki začela hitro in na polovici proge držala enajsto mesto, v nadaljevanju pa je padla na končno 17. in za Johaugovo zaostala za minuto in 11 sekund. »Mogoče sem prehitro začela, potem pa me je malce 'zabilo'. Po dveh kilometrih in pol, ko se proga obrne in gre nazaj proti stadionu, sem vzpon opravila 'na roke' in izgubila preveč moči. A vseeno mi je šlo dobro, počutila sem se super, zaostanek pa niti ni tako velik,« je ocenila Anamarija Lampič, njena rojakinja Eva Urevc pa zaradi slabega počutja na ogrevanju ni startala.

Z današnjo zasledovalno tekmo na deset kilometrov pri minus treh stopnjah Celzija in 92-odstotni vlažnosti se je končal trojček tekem v treh dneh. Lampičeva je kot edina Slovenka startala kot 14. z zaostankom 53 sekund za Johaugovo, potem pa počasi izgubljala mesta. Na četrtini proge je bila 17. (+1:12), na polovici in treh četrtinah 18., v zadnjih dveh kilometrih in pol pa je po fotofinišu s Švedinjo Ano Dyvik izgubila še eno mesto in za zmagovalko zaostala za kar dve minuti in 24 sekund.

Lampičeva je danes izboljša lanski dosežek iz Ruke, z uvrstitvijo med dvajseterico pa je bila zadovoljna. »To je sicer moja najslabša disciplina, a sem vsako leto boljša. To je bil zame zares dober trening, napredek od lanskega leta pa je zelo viden. Tekma je bila zelo zanimiva, takoj po startu sem se na polno zapodila za tekmicami. V drugem krogu sta me ujeli Američanka in Avstrijka, želela sem teči z njima, a nisem zdržala tega ritma. Dva kroga sem nato tekla čisto sama, in to zelo dobro. Borila sem se, grizla, gledala naprej, da izgubim čim manj stika. Na koncu me je skupina po spustu ujela, do cilja smo sprintale, a je bila Švedinja žal za nekaj centimetrov pred mano,« je pojasnila 25-letnica iz Valburge, ki ima v svetovnem pokalu pet uvrstitev na stopničke – tri zmage in dve drugi mesti.

V moški konkurenci je tudi danes slavil Norvežan Klaebo, dvakratni zaporedni zmagovalec (2018, 2019) skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je zdaj pri 39 zmagah, za sedem desetink sekunde pa je prehitel Rusa Aleksandra Bolšunova, branilca velikega kristalnega globusa. Glavni trener slovenske reprezentance Nejc Brodar, ki je s startne liste za zasledovanje umaknil Lampiča in Markuna, je takole ocenil tridnevno tekmovanje v Ruki: »Občutki so malce mešani. Lampičeva vsako leto napreduje in izboljša skupno mesto, Urevčeva pa se je uspešno vrnila v sprint po enoletni odsotnosti zaradi poškodbe. Lampič bi bil ob malenkost boljših smučeh v petek – imeli smo težavo z oprijemom – v trideseterici. Bil je zrel za to in tega mi je žal, ker bi bila potem slika drugačna. Kar zadeva razdaljo, dobro vemo, da pri fantih v tem trenutku nimamo tekmovalca, ki bi lahko bil konkurenčen. Čeprav se sliši klišejsko, da je tekma najboljši trening, sta Lampič in Markun v soboto nastopila v klasiki. Zaradi koronavirusa, ki nam je vzel vse pregledne tekme pred sezono, je prav, da se teh tekem udeležimo, četudi se ne moremo pohvaliti z rezultati.«

Svetovni pokal bi se moral nadaljevati od 4. do 6. decembra v Lillehammerju na Norveškem, a so ga gostitelji OI 1994 zaradi koronavirusa odpovedali. Naslednja postaja bo tako 12. in 13. decembra Davos v Švici.