Potem ko so v zadnjih dveh dneh na Hrvaškem potrdili po več kot 4000 okužb dnevno, je danes ta številka nekoliko nižja. Aktivnih primerov je v državi 23.573. Od tega je 2221 ljudi na zdravljenju v bolnišnici, 262 jih potrebuje pomoč ventilatorja.

Od začetka epidemije so na Hrvaškem skupno potrdili 123.693 okužb, umrlo je 1655 ljudi, podatke štaba povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

V državi zaradi rekordnih številk od danes veljajo ostrejši epidemiološki ukrepi. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi. Na seznamu novih ukrepov je tudi omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi.

Do 21. decembra bodo zaprte tudi telovadnice, športni centri in stavnice. V vozilih javnega prevoza so omejili število potnikov na 40 odstotkov potniških zmogljivosti.

Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi, ta omejitev pa velja tudi za bogoslužja, za katera so priporočili, naj jih raje predvajajo po radiu, televiziji in spletu.

Srednje šole in fakultete se lahko same odločijo, ali bodo pouk v učilnicah in predavalnicah nadomestili s poukom na daljavo. Delodajalcem so priporočili, naj zaposlenim omogočajo delo od doma, deljen delovni čas in izmensko delo, kjer je to mogoče.

V Srbiji rekordno število mrtvih

V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob skoraj 18.600 testih potrdili 7041 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 61 obolelih s covidom-19, kar je največ doslej. V Bosni in Hercegovini je medtem v zadnjem dnevu umrlo 34 ljudi, potrdili so 1279 novih okužb.

V Srbiji je trenutno v bolnišnicah nekaj več kot 7000 covidnih bolnikov, pomoč ventilatorjev potrebuje 254 ljudi, podatke zdravstvenega ministrstva povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

V BiH so medtem ob približno 3000 testih potrdili 1279 okužb in 34 smrtnih žrtev. Oblasti so v petek ocenile, da so epidemiološke razmere v državi pod nadzorom in da nove omejitve niso potrebne. Trenutno je med drugim v veljavi obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in na odprtem, v nočnem času je gibanje omejeno.

V Franciji po skoraj enem mesecu rahljajo ukrepe za zajezitev epidemije

V Franciji so po skoraj enem mesecu omejitve gibanja delno sprostili stroge ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. V okviru prve faze so lahko od danes spet odprte trgovine, stranke lahko spet sprejmejo tudi frizerji.

Za trgovine in frizerje sicer veljajo strogi predpisi, saj lahko sprejmejo po eno stranko na osem kvadratnih metrov.

Po oceni zdravstvenih oblasti je Francija že doživela vrhunec drugega vala. V petek so sicer potrdili okoli 12.450 novih okužb, v začetku novembra jih je bilo tudi po 60.000 dnevno. Do sedaj je v povezavi s covidom-19 umrlo več kot 51.900 ljudi.

Na Madžarskem za covidom-19 v enem dnevu umrlo 152 ljudi

Na Madžarskem so dosegli nov črni mejnik, v zadnjem dnevu je namreč za covidom-19 umrlo 152 ljudi, kar je največ doslej. Potrdili pa so še 6268 novih okužb z novim koronavirusom, piše na vladni spletni strani.

Na Madžarskem imajo trenutno več kot 146.000 aktivnih okužb. Od začetka epidemije pa so skupno potrdili 204.708 okužb, od tega je umrlo 4516 ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Italijanska vlada naj bi policijsko uro podaljšala do novega leta

Italijanska vlada naj bi do novega leta podaljšala policijsko uro, ki so jo uvedli v začetku meseca, zaprti bodo v tem času ostali tudi lokali in restavracije. Vlada bo prihodnji teden potrdila ukrepe, ki naj bi veljali čez praznike. Predvidoma bodo morale osebe, ki bodo odpotovale v tujino, ob vrnitvi v domovino v karanteno. Vlada želi s tem preprečiti, da bi šli državljani v tujino na smučanje.

V nedeljo bodo medtem ponekod v državi zrahljali ukrepe za zajezitev epidemije. Tako bodo v Lombardiji, Piemontu in Kalabriji odpravili najostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki veljajo na teh rdečih območjih. Omejitve nameravajo zrahljati tudi v Liguriji in Siciliji, tako da ne bosta več v oranžnem, ampak v rumenem območju.