Ob tem naj opozorimo, da je vodja slovenske desnice v zadnjih desetih letih objavil in poobjavil neverjetnih 110.000 tvitov, zato vsi niso našli prostora v naši s prostorom omejeni rubriki. Maršal Twito, kot Janšo zaradi pogostosti oglašanja simpatično imenujejo pri nas, pa tudi v tujini, kljub nekaterim zloglasnim intervencijam v tuj politični prostor še vedno veliko večjo pozornost namenja domačim politikom, novinarjem in javnim delavcem.

Novinarske prostitutke

Neposredno in žaljivo se je Janez Janša 21. marca 2016 lotil novinark Televizije Slovenija Evgenije Carl in Mojce Pašek Šetinc, posredno pa je okrcal tudi bivšega predsednika države, svojega večnega tekmeca Milana Kučana. Zapisal je: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C im Mojce PŠ. Eno za 30 €, drugo za 35 €. #ZvodnikMilan.« Podobnih tvitov in izbruhov razburjenja pri nas do takrat še nismo prebrali in prej kot prvemu politiku slovenske desnice bi jih pripisali kakemu profesionalnemu piscu anonimnih spletnih sramotilk. Novinarki sta se odzvali s tožbami, Janša pa se ni opravičeval in se je sodišču izogibal na vse mogoče načine. »Dejstvo je, da gre tukaj za vprašanje, ali ima človek v Sloveniji pravico do obrambe pred medijsko prostitucijo in pred klientelističnim novinarstvom…« je pojasnil svoj tvit, zaradi katerega so ga obsojali tako domači kot tuji mediji, politiki in razumniki.

Donald Trump

Za slovensko zunanjo politiko najbrž eden najbolj nerodnih Janševih tvitov se je pojavil med tem, ko so se v ZDA ob predsedniških volitvah še šteli glasovi – 4. novembra 2020 je tako zapisal: »Očitno je, da je ameriško ljudstvo izvolilo Donalda Trumpa in Mika Pencea še za štiri leta…« V zadnjem delu izjave pa je celo čestital Republikanski stranki. Janša je eden redkih svetovnih politikov, ki ob zmagi (še) niso čestitali demokratu Joeju Bidnu, svojo tvitersko čestitko pa je na Planet TV branil z besedami, da ni čestital Trumpu, ampak republikancem, ko so na volitvah za kongres in senat dosegli lep uspeh.

Joe Biden je šibek

Ob koncu ameriške predsedniške kampanje je 23. oktobra 2020 Janez Janša, ne zgolj v svojem imenu, zapisal, da spoštujemo težko in tragično življenjsko zgodbo Joeja Bidna, a da bi ob morebitni izvolitvi postal eden najbolj šibkih predsednikov v ameriški zgodovini. Janša je dodal, da svobodni svet bolj kot kdajkoli potrebuje močnega voditelja. Zmagaj, Donald Trump, je poudaril. Po seriji izmenjav in slovničnih napak je ostal tvit Bidnovega svetovalca Michaela Carpenterja, ki je Janši povedal, da je bivši vzhodnoevropski komunist, ki je postal nacionalistični populist.

Srebrenica

Prvak Slovenske demokratske stranke je dobil veliko slabih kritik tudi 11. julija letos, ko je zapisal: »Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod. #Srebrenica25.« Tvit so kritizirali predvsem tisti, ki menijo, da je Janez Janša tragedijo v Srebrenici izrabil za lastno promocijo. Slovenska opozicija je zahtevala, da se Janša zaradi izjave opraviči, in ker se seveda ni opravičil, je protestno zapustila dvorano državnega zbora.

Spar Slovenija

Janez Janša je letošnjega 18. maja tvitnil: »Spar Slovenija ni niti prvi niti edini, ki s takšnim oglasom krši slovensko ustavo, je pa prva velika trgovska veriga, ki z dragim oglaševanjem sama na veliko odganja kupce iz svojih trgovin.« Janša je mislil na Magnificovo Hir aj kam hir aj go, ki naj bi bila zapeta v tujem jeziku, a se komentatorji v glavnem niso strinjali. Za oglaševanje namreč velja, da naj bo v zlahka razumljivem jeziku. Na portalu Domovina so celo zapisali, da se je premier brez potrebe premaknil na polje »politično nevtralnega«.

Magnifico

Ni povsem jasno, kakšno glasbo Janez Janša posluša, a med tistimi, ki jih ni na njegovem meniju, je gotovo šišenski trubadur Magnifico. Janša ga je dregnil tudi takrat, ko je Magnifico v intervjuju za Al Jazeero novinarju Goranu Miliću pojasnjeval, kakšna je razlika med slovensko in balkansko narodnozabavno glasbo. »Magnifico je v svoji zvrsti dober glasbenik. A to mu še ne daje pravice, da zaničuje tradicijo in kulturo slovenskega naroda. Še posebej, če ima rad naš denar,« je 14. julija letos zapisal Janša, komentatorji pa v večini niso našli Magnificovega zaničevanja.

Goran Klemenčič

Janez Janša je v svojih tvitih lahko zelo neposreden. To se je pripetilo tudi 17. februarja 2017, ko je zabeležil, da je takratni pravosodni minister Goran Klemenčič pregloboko pogledal v kozarec: »Ima kdo pri roki alkotest? Naj ga prinese v DZ. Minister Goran Klemenčič nažgan kot aksa. Brez heca. Zaudarja 30 m naokrog. V živo na 3RTV.« Minister se je kasneje opravičil, da je pokadil elektronsko cigareto, Janša, ki navadno ne pije alkohola, pa se je spraševal, kakšen bi bil ministrov nastop, če bi spil kakšen kozarec. Klemenčič tožbe ni vložil.

Morilska Udba

Mnogi so kot hudo žalitev, in ne kot običajen tvit, razumeli tole Janševo izjavo: »To, da Milan Kučan še ni bil obsojen za zločine, ki jih je počel s svojo morilsko Udbo, ali za veleizdajo ob razorožitvi TO, še ne zanika zavržnosti konkretnih primerov ali jih rehabilitira.« Izjavo je poslal v svet 24. januarja 2020, v času, ko so se sodišča odločala o kolaboraciji domobranskega generala Leona Rupnika. Janša je v bistvu primerjal vlogi, ki sta ju v slovenski politiki imela po eni strani Rupnik, po drugi pa Kučan. Bivši predsednik se ni odločil za tožbo.

Novinarji

Aktualni premier na Twitterju veliko polemizira z novinarji. O naši novinarki Meti Roglič je recimo 26. julija 2017 napisal: »Meta Roglič je ravno toliko profesionalna novinarka kot je Janez Zemljarič humanitarec.« Enako sliko, na kateri je v ospredju steklenica piva, so objavili tudi 15. oktobra letos, našemu premierju pa se je zdelo primerno, da ob sliki Dnevnikove novinarke v svojem slogu pripiše: »Preveč piva?« Istega dne je Janša obračunal tudi z nacionalno agencijo STA. Napisal je: »STA je nacionalna sramota, eklatantna zloraba imena, ki ga nosi.«

Roman Leljak

Bivši agent jugoslovanskega KOS Roman Leljak je dolgo veljal za Janševega prijatelja, potem pa sta šla predsednik SDS in Leljak vsak po svoji poti. Nista se strinjala o vlogi bivšega tožilca in domobranca Antona Drobniča. Ko je bilo Janši dovolj, je 28. aprila 2016 zapisal: »Roman, bil si profesionalni agent KOS-a. V mojem stanovanju si nastavil prisl. naprave. Zato bodi objektiven do drugih.« Leljak mu je zabrusil: »Lažeš, Janez, ne vem, kaj želiš! Toda ta twit boš dokazoval ponovno na sodišču. Jaz nisem prostitut.« Leljak Janše vseeno ni tožil.