Napoved o ofenzivi je prišla kmalu po izteku 72-urnega ultimata, ki ga je etiopska vlada postavila Tigrajski ljudski osvobodilni fronti (TPLF) za predajo. Po navedbah etiopskega premirja se je doslej predalo več tisoč oboroženih pripadnikov TPLF in drugih oborožencev, kar po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nakazuje, da se bo ofenziva osredinila na tiste, ki tega doslej niso storili.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je etiopska vojska pred začetkom napada s tanki obkolila prestolnico Mekele. Organizacije za človekove pravice že svarijo, da bi napad na mesto lahko pomenil kršitev mednarodnega prava.

Abiy je v sredo mednarodno skupnost pozval, naj se ne vmešava v konflikt v Etiopiji. Etiopski premier, sicer lanski Nobelov nagrajenec za mir zaradi sprave s sosednjo Eritrejo, se od začetka meseca sooča z vedno večjim pritiskom, ko je v regijo Tigray napotil vojsko, da bi zatrl TPLF.

TPLF je desetletja dominirala tako v vojaškem kot političnem življenju v Tigrayu, nato pa je oblast v Etiopiji prevzel Abiy in začel uvajati obsežne reforme, ki TPLF nikakor niso po volji. TPLF pa je vlada v Adis Abebi tudi označila za uporniško skupino.