Včeraj so se šefi nemških dežel z zvezno vlado in kanclerko Merklovo poskušali dogovoriti o zaostritvi ukrepov, deloma tudi zato, da bi jih lahko pred božičem nekoliko sprostili. Do enotnih stališč tudi v večernih urah še niso prišli, so pa s posvetovanja prihajale novice, da bodo dosedanje ukrepe podaljšali do 20. decembra. To pomeni, da do takrat ostajajo zaprti vsi gostinski lokali, prostočasne dejavnosti in kulturne ustanove, medtem ko trgovine in šole še naprej ostajajo odprte.

Očitno se jim je uspelo dogovoriti tudi, da bo veljal poseben režim za »vroče točke«, kjer bi sedemdnevno povprečje števila okuženih preseglo 200 na 100.000 prebivalcev, in sicer z dodatnimi ukrepi v šolstvu, trgovini in pri omejevanju stikov.

Do božiča naj bi tudi sicer zaostrili ukrepe glede zbiranja, tako naj bi bilo v prihodnje dovoljeno druženje do pet oseb iz dveh gospodinjstev, vendar so iz te kvote izvzeti otroci do 14. leta starosti. Za božič, torej od 23. decembra in do 1. januarja, naj bi se ta ukrep nekoliko sprostil in dovolil zbiranje do 10 oseb iz več gospodinjstev, s čimer naj bi dovolili, da se srečajo ne le starši in otroci, temveč tudi bratje in sestre, pri čemer so otroci do 14. leta prav tako izvzeti iz omenjene kvote.

Prepoved pirotehnike na najbolj obiskanih trgih

Stroka je pri tem ukrepu precej skeptična, še posebej, ker se ministrski predsedniki niso mogli uskladiti o tem, da bi bilo zbiranje omejeno na ista gospodinjstva, bojijo se, da se bodo ljudje za božič družili z enim krogom, verjetno družinskim, silvestrovali pa s povsem drugim.

Kaj bodo do božičnih praznikov storili s šolami, ki kljub siceršnjim ukrepom ostajajo odprte in pouk poteka pretežno v učilnicah, do zaključka redakcije še ni bilo jasno, so se pa že popoldne pojavili predlogi in odločitve posameznih nemških dežel, da bi se božične počitnice začele prej kot običajno.

Hkrati naj bi se ministrski predsedniki dežel dogovorili tudi, da bodo prepovedali ognjemete in ostalo pirotehniko na najbolj obiskanih trgih in ulicah v mestih, splošno prepoved pirotehnike za praznike, za katero so se zavzemali vodje dežel iz vrst nemških socialdemokratov, so kolegi iz vrst krščanske unije (CDU/CSU) zavrnili. Tako zvezna vlada kot tudi dežele pa bodo prebivalce pozvale, naj se odpovedo ognjemetom za novo leto, medtem ko bodo javni ognjemeti vsi odpovedani.

Nova določila veljajo tudi za trgovine, ki sicer ostajajo odprte. Po novem bo lahko v trgovinah s površino, večjo od 801 kvadratnega metra, nakupovala 1 oseba na 20 kvadratnih metrov površine, v trgovinah, ki so manjše od 800 kvadratnih metrov, pa bo za enega kupca zadostovalo 10 kvadratnih metrov površine.

Že pred posvetovanjem v kanclerkinem uradu pa je osnutek ukrepov, po katerem bi dovolili nakupovanje 1 osebi na 25 kvadratnih metrov površine in ne na 10 ter hkrati razširili obvezo nošenja maske na vse trgovine in parkirne prostore, poskrbel za kritičen odziv iz nemškega združenja malih trgovcev. Ti so v času božičnih nakupov posvarili pred dolgimi vrstami pred nakupovalnimi centri in kaotičnimi razmerami, hkrati pa tudi, da se promet, ki ga običajno ustvarijo v tem času, s tem preliva v roke mednarodnih spletnih trgovin, kot je Amazon.