V torek so ob rekordnih 8063 testih v Sloveniji potrdili 2226 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil v torek 27,6-odstoten. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah pa se zdravi 1297 covidnih bolnikov, od tega 202 na intenzivni negi, 113 bolnikov pa so odpustili v domačo oskrbo.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so danes sodelovali predstojnik UKC Maribor Gregor Prosen, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin.

Po anketah so druženja nizko na lestvici virov okužb

Kacin je opozoril, da število okužb in zasedenih postelj še vedno ostaja visoko, kar ne vliva optimizma za sproščanje ukrepov. Najpomembnejši nastop današnjega dne je pripadal Nuški Čakš Jager, ki je naposled predstavila prvo analizo, kje so v Sloveniji najpogostejše okužbe. Na podlagi anket epidemiologov je na prvem mestu prepričljivo delovno mesto, ki mu sledi neznan izvor okužbe, okužbe znotraj gospodinjstva in pa domovi starejših. Bistveno manj okužb so ankete pokazale na primeru zasebnih druženj.

»Ali so odgovori v anketah iskreni, je težko govoriti,« je dodala. »Menim, da večina odkrito in iskreno pove, saj sicer ne bi bilo priznanj druženj v času, ko druženj ne bi smelo biti.« Ob tem je izpostavila izredno pomembnost tega, da se na delovnih mestih pravilno nosi maske, pravilno zrači prostore in upošteva ostale preventivne ukrepe. »Tudi malice in kratki odmori so lahko vir okužb, saj se ljudje tedaj sprostijo, ne nosijo mask in se ne držijo distance,« je še opozorila in dodala, naj ljudje ne hodijo bolni na delo. »Odločitev o zapiranju industrijskih obratov je stvar širše posvetovalne skupine,« je sklenila nastop.

Pred tem je povedala še, da imamo v Sloveniji ta hip krepko prek 20 tisoč aktivnih okužb. »Plato, ki smo ga omenili že prejšnji teden, še naprej vztraja. Nihanja so rahlo navzdol in navzgor, povprečno pa delež okuženih ostaja pri 26 odstotkih testiranih. V vseh regijah, razen v osrednjeslovenski in gorenjski, beležimo rast,« je povedala. »Število aktivnih primerov okužb med oskrbovanci in zaposlenimi v domovih starejših občanov ostaja zadnjih pet dni stabilno. Med stanovalci je število pri 2600 aktivnih primerov in 900 aktivnih primerov med zaposlenimi.« Skupno je bilo v Sloveniji sicer okuženih že 69.306 ljudi, umrlo pa 1199 bolnikov s covidom-19.

Kacin o smučanju: Ali bo prej zmanjkalo snega, ne znam odgovorit

Prosen je povedal, da imajo v UKC Maribor za seboj rekordni konec tedna po številu na novo sprejetih bolnikov s covidom-19. »Stiska je bila zelo velika,« je povedal. Povedal je tudi, da jim je uspelo doslej testirati že več vrst hitrih antigenskih testov. Razlike med njimi so velike, odražajo pa se tudi v cenah. Za zdravnike je pomembno predvsem, kako zanesljivi so. Med testiranjem so opazili, da ta niha med 85 odstotki in 95 odstotki, kar je zelo velika razlika.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je povedala, da je v drugem valu ozdravelo že 1867 stanovalcev domov starejših občanov in 942 zaposlenih. »Med razloge za vdor in širjenje okužb v DSO-jih gre našteti neustrezne prostorske pogoje domov za starejše, kar je posledica njihovega večletnega zanemarjanja. Drug problem je tudi, da veliko okuženih znakov okužbe ne kaže. Tudi med stanovalci,« je pojasnila in dodala, da se bo v domovih testiralo vse, ki tam delajo. »Nekateri domovi hitre teste že uporabljajo. Bo pa v zvezi s tem minister za zdravje izdal posebno odredbo z navodili, kateri testi so primerni, kdo jih izvaja, koliko časa se izvajajo ...«

Na vprašanje, ali bomo v tej sezoni lahko smučali, pa je Kacin odgovoril: »Za odpiranje žičniške dejavnosti pretiranih možnosti ta hip ni. Če bo epidemiološka slika bistveno boljša, kot je trenutno, bi se kaj lahko spremenilo. Ali bo prej zmanjkalo snega, pa ne znam odgovoriti.«