Ne le srbska, tudi grška pravoslavna cerkev ne upošteva sanitarnih ukrepov v času pandemije. V cerkvah verniki večinoma ne nosijo mask, poljubljajo ikone in roke popov, ki med obhajilom dajejo vsem piti vino z eno žlico, videti je mogoče otroka, kako poljublja truplo duhovnika, ki je umrl za koronavirusom. Tako je zdaj tudi v Grčiji v bolnišnici voditelj nacionalne pravoslavne cerkve, 82-letni atenski nadškof Hieronim, ki je tako kot v petek preminuli srbski patriarh Irinej okužen s koronavirusom. Zaradi istega razloga je v isti atenski bolnišnici že več tednov tudi albanski pravoslavni metropolit Anastazij.

Usodni praznik svetega Dimitrija, zaveznika Soluna

Do konca oktobra je zaradi koronavirusa umrlo »samo« 626 Grkov, a od prejšnjega tedna je žrtev več kot sto na dan, trenutno skupaj že več kot 1800. Vlada desnega premierja Kiriakosa Micotakisa je 7. novembra začasno prepovedala vse maše, cerkve pa so lahko še naprej odprte za individualne molitve, mogoče je tudi prejeti sveto obhajilo. Problem je, ker številni duhovniki in škofi menijo, da se med obhajilom virus ne more širiti, ker gre za Kristusovo kri in telo. Ali kot pravi škof Patrasa Krizostom (Zlatousti): »Tisti, ki verjamejo v sveto obhajilo, vedo, da se nimajo česa bati.« Nekateri duhovniki celo trdijo, da vino, ki se ga pije med obhajilom, uničuje virus, ker vsebuje alkohol.

Že marca za veliko noč, ko je oblast prepovedala maše, so policisti aretirali škofa otoka Kitera, ker je imel obred na veliki petek. Poleg tega je tedaj v enem od atenskih predmestij prišlo do spopada med policijo in privrženci neonacistične stranke Zlata zora, ki je hotela organizirati velikonočno procesijo kljub prepovedi zbiranja.

A če spomladi nespoštovanje pravil s strani dela grških duhovnikov ni imelo hujših posledic, je jeseni drugače. Eden najusodnejših dogodkov je bil 26. oktobra v Solunu na praznik zavetnika mesta svetega Dimitrija, ko skoraj nihče v množici, ki se je udeležila verskih slovesnosti, ni nosil maske. Drugo največje grško mesto je nato postalo glavno žarišče koronavirusa v Grčiji.

Opozicija: Vlada naj duhovnike prisili k spoštovanju ukrepov

Prejšnji teden pa je za virusom umrl 62-letni solunski škof, ki je prav tako sodeloval pri prazniku in ki prav tako ne verjame v možnost širitve virusa med obhajilom, ko se za vse uporablja ista žlička. V bolnišnicah naj bi bilo že več kot sto okuženih duhovnikov in menihov. Vlada pa vsak dan dobiva številne pritožbe, da duhovniki ne upoštevajo vladnih sanitarnih ukrepov. (V ZDA imajo grški pravoslavni verniki ob obhajilu vsak svojo žličko, prav tako pravoslavni v Romuniji.)

Nezadovoljstvo z ravnanjem Cerkve je močno zlasti v opoziciji. Prejšnji premier Aleksis Cipras od vlade zahteva, da duhovnike, ki kljubujejo znanosti in »ogrožajo javno zdravje«, prisili k spoštovanju ukrepov. Vodstvo grške pravoslavne cerkve pa je obsodilo določene medije, ki se »nevrotično osredotočajo izključno na sveto obhajilo« in poročajo, »kot da bi imeli dokaze o tem, kako se bolezen prenaša«. Vodstvo grške pravoslavne cerkve je prejšnji teden tudi zahtevalo, da vlada dovoli maše med božičem. Premier Micotakis je odgovoril: »To je odvisno od vseh nas.«