Po vladnih podatkih je v nedeljo umrlo 45 covidnih bolnikov. V bolnišnicah jih je bilo 1292 (48 več kot dan prej), 201 je potreboval intenzivno nego (v soboto 198). Kot je vlada še sporočila na Twitterju, so v nedeljo iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 29 covidnih bolnikov. Dan prej so jih odpustili 39.

Delež pozitivnih testov na novi koronavirus je bil tako v nedeljo približno 27-odstoten, kar je skoraj tri odstotne točke manj kot v soboto. Število umrlih covidnih bolnikov pa je tako kot v ponedeljek, torek in sredo prejšnji teden v nedeljo zoper preseglo 40. V soboto jih je umrlo 26, v četrtek in petek pa po 31. Skupno je doslej v državi umrlo 1097 covidnih bolnikov. V nedeljo je bilo sicer opravljenih bistveno manj testov kot med tednom, ko so jih vsak dan opravili več kot pet oziroma šest tisoč ter vsak dan potrdili najmanj 1300 oziroma do več kot dva tisoč okužb. Tudi v soboto, ko so potrdili 1024 primerov koronavirusne okužbe, so opravili približno dvakrat toliko testov kot v nedeljo.

»Epidemija se bistveno še ne umirja, se pa zdi, da se razmere ne poslabšujejo. Virusa je zlasti na delovnih mestih več, kot uspemo potrditi,« je na vladni tiskovni konferenci navedel vladni govorec Jelko Kacin. Lendava, Laško, Kamnik in Šentjur so občine, ki so včeraj po številu okužb izstopale. Bolnišnice, ki do sedaj niso uporabljale hitrih testov, jih bodo pospešeno začele uporabljati, je dodal Kacin.

V Novomeški bolnišnici za tri mesece rezerv zaščitne opreme

V drugi največji regionalni bolnišnica v državi je približno 1200 zaposlenih in kapaciteto 400 postelj. Petindvajset odstotkov posteljnih kapacitet je namenjenih covidnim bolnikom, trenutno je hospitaliziranih sto bolnikov, osemnajst od teh je na intenzivni enoti, petnajst od teh pa na ventilatorju, je razmere opisal strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič. 73 odstotkov pacientov je iz domače svoje regije.

Poudaril je pomen solidarnosti, brez katerega bi bila prvi in drugi val epidemije veliko težja. »Iz prvega vala smo ravno zato prišli dokaj ugodno in z veliko izkušnjami,« je navedel. Ta trenutek imajo za približno tri mesece rezerv zaščitne opreme, s katero so se oskrbeli med prvim in drugim valom, pripravili so se tudi organizacijsko. V zadnjih 14 dneh so se sicer pojavljajo vdori virusa v belo cono, zato so zmanjšali obseg nenujnih dejavnosti. Sicer je izrazil skrb, da upada število na novo odkritih rakavih obolenj. »To nam govori samo to, da se bolezen diagnosticira pozneje in nas v zvezi s tem lahko čaka neprijetno presenečenje.«

Dopoldanska vladna tiskovna konferenca o epidemiji covid-19 pri nas.

V domovih za starejše 2531 aktivo okuženih

Na popoldanski novinarski konferenci, posvečeni domovom za starejše in razmerah v njih, je Kacin razkril, da je bilo v nedeljo tam na novo okuženih 53 prebivalcev in 26 zaposlenih. Število aktivno okuženih sicer znaša 2531 med prebivalci in 948 med zaposlenimi, v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa je okuženih 165 uporabnikov in 28 zaposlenih. »Skupen porast je 101 oseba več kot dan pred tem, kar predstavlja dobro petino vseh okužb v nedeljo,« je povedal vladni govorec.

Največ novookuženim imajo v domu starejšim občanov Kočevje (7), domu starejšim občanov Lendava (10) in zavodu Lukavci (21), medtem ko se razmere umirjajo v domu starejšim občanov Petrovo Brdo, kjer imajo 73 ozdravljenih stanovalcev, domu starejšim občanov Nova Gorica (39 ozdravljenih) in domu starejšim občanov Grosuplje (11 ozdravljenih).

Kot so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je minister Janez Cigler Kralj prejšnji teden pozval direktorje in direktorice domov za starejše, da za namen obvladovanja in preprečevanja širjenja novega koronavirusa zagotavljajo redno preventivno testiranje za vse, ki pri njih delajo. Odredba o rednem testiranju, ki jo je prejšnji teden izdal minister za zdravje Tomaž Gantar, zajema namreč samo zdravstvene delavce. Zdravstveni zavodi so tako danes že začeli redna tedenska testiranja, dokončno naj bi jih uvedli do 7. decembra.

»Prakse izvajalcev socialno varstvenih storitev institucionalnega varstva so namreč različne. Nekateri domovi za starejše že izvajajo preventivno testiranje. Obseg in možnost preventivnega testiranja pa je odvisna predvsem od kadrovskih zmožnosti posameznega izvajalca, ki ostaja še vedno problematična, že na področju izvajanje osnovne zdravstvene nege,« so ob tem zapisali na ministrstvu.

Obiskovati je mogoče le prodajalne in storitve, ki so na voljo pri nas

Kacin je sicer znova opozoril tudi na prepoved prehajanja čez mejo. To je med drugim prepovedano prečkati tudi primeru nakupa stvari, ki so pri nas zaradi zaprtja trgovin ta čas nedostopne. »Obiskovati je mogoče le prodajalne in storitve, ki so na voljo pri nas, vendar ne v občini prebivališča. Gre za podaljšek izjeme iz odloka, ki prepoveduje prehajanje med občinami. V tem odloku smo zgolj omogočili nekomu, ki mu je storitev ali prodajalna v tujini bližje kot storitev ali prodajalna pri nas, da odide čez mejo. Ob tem je potrebno upoštevati pogoje, ki jih določa sosednja država za dostop iz Slovenije. Ali drugače povedano: če mora nekdo iz Bele Krajine v trgovino v Novo mesto, in je trgovina čez bližjo hrvaško mejo bližje, gre lahko v to bližjo trgovino,« je izpostavil.

Dodal je, da se kontrola izvaja na podlagi izjave, telefonskega SMS-sporočila o prehodu meje in drugih dostopnih podatkov. Presojo utemeljenosti pa nato opravlja pooblaščena oseba oziroma organ, ki je pristojen za nadzor. »Dokazno breme je na posamezniku, ki mora v zadostni meri izkazati upravičenost do take izjeme«.