Če v Söldnu pred enim mesecem na veleslalomski premieri ni bilo Shiffrinove zaradi bolečin v hrbtu, pa je Levi ponudil spopad dveh najboljših slalomistk zadnjih sezon.

In najboljši v prvem polčasu slalomske preizkušnje pod žarometi na območju polarnega kroga v Božičkovi deželi nista razočarali.

Lastnica šestih slalomskih kristalnih globusov, aktualna svetovna prvakinja v disciplini se je prva spustila po Črni progi ter tako prekinila dolgi desetmesečni tekmovalni post.

Tekmovalni premor pri Američanki ni pustil večjih posledic. Šele Vlhovi, ki je nastopila kot peta, je uspelo izboljšati čas Shiffrinove za 15 stotink sekunde. Najboljšima na vrhu se je najbolj približala Avstrijka Katharina Liensberger (+0,52).

V drugi vožnji Vlhova ni ponovila napake z lanske tekme, ko je prav v finalu odstopila, ter je za 18 stotink sekunde prehitela Shiffrinovo za še drugo zmago v Leviju po letu 2017. Vlhova je bila najhitrejša na obeh progah za še 15. karierno zmago v svetovnem pokalu. Z zmago pa je prevzela tudi mesto vodilne v skupnem seštevku. Shiffrinova ostaja pri štirih slalomskih zmagah v Leviju. Razmerje na vrhu se po prvi vožnji ni spremenilo. Tretje mesto je osvojila Liensbergerjeva (+0,57).

Shiffrinova in Vlhova sta dobili zadnjih 27 slalomov v svetovnem pokalu v nizu, ki traja že vse od januarja 2017. V najboljši trideseterici, ki si je priborila še drugi nastop, so nastopile tudi tri Slovenke Ana Bucik, Meta Hrovat in Neja Dvornik.

Zadovoljni pa sta lahko le dve. Dvornikova, ki so jo od avgusta spremljale številne zdravstvene težave, je naredila korak naprej ter v svojem prvem finalu na tekmah svetovnega pokala, vanj se je uvrstila z zaostankom +2,29 in s startno številko 47 ujela 30. mesto, osvojila svoje prve točke.

Devetnajstletnica trenira s svojo ekipo pod vodstvom nekdanjega glavnega trenerja slovenske ženske vrste Denisa Šteharnika. Njen končni zaostanek je znašal 3,93 sekunde za 28. mesto.

Hrovatova, ki v Leviju še ni bila boljša kot 12., se je na prvi progi zadržala 1,92 sekunde dlje kot Vlhova, kar je zadoščalo za 24. čas. V finalu pa je tako kot lani nastop na Črni progi končala z odstopom.

Druga Slovenka na startu Bucikova je bila na prvi progi za devet stotink hitrejša Od Hrovatove. Zaostanek 1,83 sekunde je pomenil 20. čas. Po drugi vožnji pa je bila najbolj zadovoljna od slovenskega slalomskega tria.

Ob prihodu v cilj je zaostala le za takrat vodilno Kanadčanko Erin Mielzynski, njen zaostanek je bil 21 stotink sekunde. Končni zaostanek pa je znašal 2,86 sekunde.

Po dveh ničlah v Leviju je tekmovalka iz Nove Gorice znova med dobitnicami točk na tem prizorišču. Šestnajsto mesto je njen drugi najboljši dosežek na slalomih na tej progi, kjer je bila pred tremi leti deveta.