Največ okužb so potrdili v deželi Zgornja Avstrija in sicer 1301. Sledi Dunaj s 1280 novimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 924 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 486. Najmanj novih okužb so potrdili na Gradiščanskem, in sicer 210.

V Avstriji imajo trenutno 76.644 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V povprečju so minuli teden v naši severni sosedi potrdili na dan 6303 novih okužb.

V začetku decembra bodo v Avstriji začeli z množičnim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom. Prvi decembrski konec tedna, 5. in 6. december, bodo predvidoma testirali vse avstrijske učitelje in vzgojitelje, kar je približno 200.000 oseb. V tem času avstrijska vlada tudi načrtuje, da naj bi sledile omilitve dosedanjih ostrih ukrepov za zajezitev okužb.

Za avstrijskimi učitelji bo 7. in 8. decembra prišlo na vrsto vseh 40.000 policistov. Tik pred božičem naj bi sledilo množično in prostovoljno testiranje za ostalo avstrijsko prebivalstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede cepljenje proti covidu-19 avstrijski strokovnjaki menijo, da bi lahko januarja prispele prve pošiljka cepiva, do poletja prihodnje leto pa načrtujejo, da bo cepljene na voljo za vse Avstrijce, ki si bodo to želeli.

V Srbiji četrti dan zapored rekordno število okužb in smrti

Iz Srbije danes že četrti dan zapored poročajo o rekordnem številu dnevnih okužb in smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 30 bolnikov, novih okužb z novim koronavirusom pa so potrdili 6254, od tega kar 2208 v prestolnici Beograd. V BiH in na Kosovu ni večjih odstopanj od minulih dni.

V zadnjem dnevu so v Srbiji izvedli 19.301 testov na okužbo, pozitivnih pa jih je bilo 245 več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 5803 bolnikov, od katerih jih je na medicinskih ventilatorjih 192, poroča hrvaške tiskovna agencija Hina.

Covid-19 je bil danes usoden tudi za patriarha srbske pravoslavne cerkve Irineja, ki je bil star 90 let. Umrl je v vojaški bolnišnici za covidne bolnike v Beogradu, kjer je bil na zdravljenju od 4. novembra. Vlada je zaradi njegove smrti z današnjim dnem razglasila tridnevno žalovanje.

V Srbiji so doslej potrdili 110.351 okužb, umrlo pa je 1140 bolnikov s covidom-19.

Hina še navaja, da je krizni štab, ki je zasedal dopoldne, prestavil popoldansko novinarsko konferenco, so pa napovedali, da bodo naknadno objavili dodatne ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

S Kosova so medtem danes poročali o 855 novih okužbah v zadnjih 24 urah, umrlo pa je enajst bolnikov. Aktivnih okužb v državi je 12.220. Od izbruha epidemije so v državi potrdili skupno 32.877 okužb, umrlo je 885 covidnih bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Bosni in Hercegovini medtem število novih okužb že nekaj dni stagnira, veliko pa je smrtnih žrtev covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 1179 novih okužb, umrlo je 53 bolnikov, poroča Hina.

V Franciji naj bi po zmanjšanju okužb znova odprli trgovine

Francija se pripravlja na vnovično odprtje trgovin za pomembno božično nakupovalno sezono, opogumljena z zadnjimi podatki, ki kažejo, da so že prebrodili najhujše v drugem valu epidemije novega koronavirusa.

Zaradi omejitev gibanja in zaprtja je minuli teden število novih okužb padlo za 40 odstotkov, število novih bolnikov v bolnišnicah za 13 odstotkov, število novih bolnikov na intenzivni negi pa za devet odstotkov, je danes sporočila nacionalna agencija za javno zdravje.

Podatki so dali nov argument lastnikom trgovin, ki si prizadevajo, da bi trgovine znova odprli že prihodnji teden, medtem ko se vlada skuša dogovoriti glede nakupovanja ob črnem petku, ki naj bi bil 27. novembra, a so trgovci že pristali, da ga bodo pripravili teden dni kasneje, če bi se trgovine odprle. Novice glede odpiranja trgovin je sicer pričakovati v torek, ko bo francoski predsednik Emmanuel Macron na televiziji govoril o ukrepih.

Nacionalna agencija za javno zdravje je danes sporočila, da čeprav so kazalci še vedno visoki, kažejo, da so že prešli vrhunec drugega vala epidemije. Izpostavili so tudi, da se je stabiliziralo število smrti med covidnimi bolniki, potem ko je več tednov naraščalo.