Fifa pripravlja nov predlog, s katerim bo od nogometnih klubov zahtevala, da svojim igralkam omogočijo vsaj 14 tednov porodniškega dopusta, v času katerega jim bodo morali izplačati vsaj dve tretjini njihove osnovne plače.

Če bo klub zaradi nosečnosti prekinil pogodbo z igralko, mu grozijo tudi sankcije. Med drugim plačilo kazni, denarna kompenzacija za igralko in celo enoletna prepoved sodelovanja na nogometni tržnici. »Naš namen je zaščititi igralke pred, med in po porodu,« je dejal vodja pravne službe pri Fifi Emilio Garcia.

Ženski nogomet je po uspešnem svetovnem prvenstvu leta 2019 v Franciji vse bolj priljubljen, posledično pa vse več klubov ustanavlja tudi ženske ekipe. Fifa zato želi z novimi pravili zaščiti zasebna življenja profesionalnih nogometašic.

Pri osnovanju pravil je sicer sodeloval tudi sindikat profesionalnih nogometašev FifPro, pri Fifi pa pričakujejo, da jih bodo sprejeli že prihodnji mesec, medtem ko naj bi v veljavo stopila s 1. januarjem prihodnje leto. »Verjamem, da so ta pravila povsem razumna,« je povedal Garcia in dodal, da zgolj sledijo standardom Mednarodne delavske organizacije. Od 14 tednov, ki bodo nogometašicam na voljo zaradi nosečnosti, jih bodo sicer najmanj osem morale izkoristiti po porodu.

Kot poroča tiskovna agencija AP, bodo imele enake pravice kot igralke tudi nogometne trenerke, Fifa pa prav tako načrtuje, da bi v primeru noseče igralke klubom na pomoč priskočila tudi tako, da bi v času njene odsotnosti dovolila registracijo nove nogometašice izven prestopnega roka. »Naloga kluba bo tudi, da igralko ponovno vključi v nogometne dejavnosti in ji nudi ustrezno zdravstveno oskrbo,« je še sporočila Fifa.