V francoskem senatu je dejal, da skupaj z nemškim predsedstvom Svetu EU iščejo praktične rešitve. Poleg tega ugotavljajo, kako nadaljevati brez držav, ki blokirajo sprejemanje svežnja, kar bi bila skrajna možnost.

»Evropa ne more biti talka določenega števila vlad, ki ne želijo iti naprej, ki ne želijo spoštovati temeljev našega političnega projekta,« je opozoril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Beaune je dejal, da bi lahko razmislili o tehnični razjasnitvi mehanizma vladavine prava, »nikakor pa ga ne bodo postavili pod vprašaj, ker gre za naše vrednote in naš evropski projekt«.

Madžarska in Poljska sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, in sicer sklep o lastnih virih ter potrditev uredbe o večletnem proračunu. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice v ponedeljek potrdile s kvalificirano večino.

Tema dvema državama je posredno podporo izrekel tudi slovenski premier Janez Janša. V pismu evropskim voditeljem se je zavzel za vrnitev k dogovoru o svežnju za spopad s pandemijo covida-19 z julijskega vrha EU. Ocenjuje, da nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava spodkopava julijski dogovor.

Češka ne podpira Madžarske in Poljske

Češka v sporu glede svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 ni na strani Madžarske in Poljske. Kot je danes pojasnil češki zunanji minister Tomaš Petriček, je kompromis o svežnju, ki ga je pripravilo nemško predsedstvo Sveta EU, za Češko “povsem sprejemljiv”.

EU po besedah Petrička ni zgolj interesna skupnost, ampak temelji na vrednotah in načelih. Nenazadnje gre za denar evropskih davkoplačevalcev, je poudaril zunanji minister države, ki skupaj s Poljsko, Madžarsko in Slovaško sestavlja višegrajsko četverico. Dodal je, da trenutna situacija kaže, da ni nujno, da se morajo te države vedno strinjati med seboj.

Izpostavil je še, da je treba čim prej poiskati pot iz tega pat položaja. V nasprotnem primeru bo zaradi recesije, ki je posledica pandemije covida-19, še bolj narasla brezposelnost, njegove beseda povzema dpa.