Boeingova letala 737 max so zaradi dveh odmevnih nesreč v Indoneziji in Etiopiji, ki sta skupaj zahtevali 346 življenj, prizemljena od marca 2019. Preiskave so odkrile, da je nesreči povzročila napaka v računalniškem programu, ki avtomatično uravnava višino leta.

Agencija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da so odločitev o ponovnem dovoljenju sprejeli po 20 mesecih celovitega postopka. V okviru tega je Boeing med drugim popravil omenjeni računalniški sistem, ki naj bi zdaj deloval na drugačen način. FAA je v postopku sodelovala tudi z nekaterimi drugimi nacionalnimi regulatorji.

Pri Boeingu so odločitev FAA pozdravili kot pomemben mejnik na poti do ponovne vrnitve letal v promet. Prvi mož družbe David Calhoun je ob tem poudaril, da v tragičnih nesrečah izgubljenih življenj ne bodo nikoli pozabili. »Ta dva dogodka in vse, kar smo se naučili iz njiju, so preoblikovali našo družbo. Zdaj smo še bolj osredotočeni na varnost, kakovost in integriteto,« je dodal.

Sorodniki umrlih v nesrečah so odločitev FAA ostro kritizirali. Kot so v izjavi zapisali v odvetniški družbi Clifford Law Offices, ki jih zastopa, je glede na »skrivnostnost« uprave težko verjeti, da je 737 max zdaj varno letalo.

Boeing je zeleno luč dobil sredi največje krize letalskega sektorja, ki je posledica številnih ukrepov za zamejitev pandemije covida-19, posledično pa pada tudi povpraševanje po letalih.

ZDA so prva država, ki je dovolila letenje, po načrtih pa se bo letalo 737 max na nebo vrnilo konec decembra, ko bo poletelo s Floride. Po svetu je sicer prizemljenih skoraj 400 teh letal.

Nesreče je pod drobnogled vzel tudi predstavniški dom ameriškega kongresa, preiskava pa je pokazala, da je ta nesreči letal Boeing 737 max v Indoneziji in Etiopiji kriva vrsta resnih in ponavljajočih se pomanjkljivosti podjetja Boeing in Zvezne uprave za letalstvo. Preiskava odbora za transport je po 18 mesecih odkrila, da je Boeing pogosto sam izvajal nadzorne naloge FAA.

FAA naj bi Boeingu to dovoljevala, ker ni imela zadostnih sredstev, ki naj bi ji jih moral odobriti kongres. Ob pomanjkanju sredstev ni imela dovolj inšpektorjev, zato so nekateri postopki potekali na zaupanje.