Po klubskem dogajanju na začetku letošnje sezone bodo v prihodnjem dobrem tednu v ospredju reprezentance. Slovenska bo nadaljevala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki jih ni odprla najboljše. Poraz proti Madžarski in neprepričljiva zmaga proti Avstriji na prvih dveh tekmah sta odnesla Rada Trifunovića, namesto njega pa bo izbrano vrstno začasno vodil Aleksander Sekulić. Pred njim sta v mehurčku v Ljubljani preizkusa z Ukrajino (sobota, 28. novembra, ob 20.10) in Madžarsko (ponedeljek, 30. novembra, ob 20.10). Že ob imenovanju je Sekulić jasno napovedal, da bo Slovenija krenila po zmagi.

Novi selektor bo sicer imel na voljo kakovostno slabšo reprezentanco, kot jo je imel Trifunović na prvih tekmah. Ne bo namreč Klemna Prepeliča, ki je okrepil evroligaško Valencio, kot tudi ne Alekseja Nikolića, ki okreva po operaciji kolka, in Žige Dimca, ki ima prav tako zdravstvene težave. Zanimivo je, da med vpoklicanimi igralci ni Gregorja Glasa, ki prikazuje izjemne igre pri Dinamiku iz Beograda in je drugi strelec srbskega prvenstva. Veliko željo po vnovičnem nastopu v reprezentančnem dresu je imel zvezdnik Dallasa Luka Dončić, a bo skoraj gotovo ostalo le pri tem, saj Fiba Europe in liga NBA nista sklenili dogovora, po katerem bi lahko igralci iz najboljše lige na svetu igrali v kvalifikacijah za velika tekmovanja. Vlatko Čančar pa se že v petek vrača v ZDA.

Pred Sekulićem je težka naloga, saj časa za pripravo ne bo veliko. Igralcem, ki so v formi, mora prepustiti vodilne vloge in hkrati moštvu vcepiti samozavest, ki je občutno manjkala na prvih dveh tekmah. Predvsem pa mora prepoznati, da reprezentanca v tej postavi nima veliko kakovostnih posameznikov in da morajo tisti najboljši na parketu preživeti večino tekme. »Na priprave za tekmi z Ukrajino in Madžarsko smo povabili petnajst košarkarjev. Med njimi žal ni igralcev, ki igrajo v evroligi in ligi NBA. Ob Jerneju Valentinčiču se nam bosta v štabu reprezentance pridružila Dalibor Damjanović in Dragiša Drobnjak. Upam, da se v nedeljo zberemo zdravi in v ponedeljek zavihamo rokave ter začnemo priprave na tekmi, ki sta pred nami,« pravi Aleksander Sekulić.

Reprezentančni seznam, organizatorji igre: Luka Rupnik (Zaragoza, Španija), Jan Špan (Delteco Gipuzkoa, Španija), Matic Rebec (Rouen Metropole, Francija), branilci: Jaka Blažič, Alen Hodžić (oba Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (Cholet, Francija), Blaž Mesiček (Split, Hrvaška), krila: Luka Lapornik (Krka), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Miha Škedelj (Krka), krilni centri: Urban Durnik, Jurij Macura (oba Primorska), Jan Kosi (Krka), Blaž Mahkovic (Helios), Jordan Morgan (Unics, Rusija), center: Jordan Morgan (Kazan, Rusija).