V ponedeljek smo obeležili mednarodni dan strpnosti, ki opominja na spoštovanje in sprejemanje bogate raznolikosti kultur po svetu. V dneh pred tem pa je Janšev državni sekretar za nacionalno varnost obeležil nek drug dan. Žan Mahnič je čez vikend poobjavil tvit propagandnega profila slovenskih (in tujih) ksenofobov s fotografijo štirih belopoltih deklet s komentarjem, da »je to vsa raznolikost, ki jo potrebujemo v Evropi«. On pač praznuje dan nestrpnosti. »Žan Mahnič je predvsem bolezenski simptom vladajoče koalicije. Te nizkotne, žaljive, sovražne komunikacije. Najmanj je, da bi pričakovala njegov odstop, predvsem pa opravičilo,« mu je oponesla predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon.

A Mahnič od svojega tvita ne odstopa. »Draga Tanja Fajon, ne se jeziti name in ne bodi slabe volje, če te ni na sliki. Obrni se na profil z direktnim sporočilom,« ji je odvrnil in kasneje obrazložil svoje stališče. »Evropo skupaj sestavlja več narodov, ki predstavljajo raznolikost, na katero smo ponosni. Tisti, ki raznolikost vidijo izključno z uvažanjem ilegalnih migrantov, pa imajo velik problem, ki se mu reče rasizem,« je zagovarjal svojo poobjavo. »Poanto ni težko razumeti, aludiral je na prepričanja tako imenovanega reverznega rasizma, na »beli rasizem«, ki ga menda doživljajo belopolti kot domnevne žrtve drugih ras,« je njegov odgovor komentiral filozof Boris Vezjak, s čimer je opozoril na popularno taktiko vseh oblik nestrpnežev, ki svoj nacionalizem, šovinizem in rasizem zapakirajo v zagovor tradicionalnih načel, obrambo svoje kulture in Evrope. Takšne skrivalnice v resnici ne bi smele več preslepiti nikogar, a ker iz vrst koalicije zaenkrat ni bilo posebnega odziva, odstop ni na vidiku.

Skriti rasizem in politične točke

Da je nestrpnost najbolj nevarna, kadar se jo izkorišča za dosego političnih ciljev, je Unesco nazadnje opozoril ob dnevu strpnosti, ko je predlagal tudi, kako se z njo spoprijeti. Pri specializirani agenciji znotraj Organizacije združenih narodov opozarjajo, da se lahko sicer proti nestrpnosti borimo z ustrezno zakonodajo, ki ščiti človekove pravice, da pa to ni dovolj in da je pri tem izrednega pomeni tudi in predvsem ustrezna izobrazba, saj je nestrpnost zelo pogosto zakoreninjena v nevednosti in strahu ljudi pred neznanim: pred drugimi kulturami, religijami in narodi.

V izobraževalnem centru Eksena so tako letos ob dnevu strpnosti pripravili projekt, na katerega se je prijavilo več kot 120 vrtcev in šol iz vse Slovenije. Morda pa je to priložnost za državnega sekretarja, predvsem ker mu niti ne bi bilo treba nazaj v šolske klopi, saj se je projekt glede na trenutne razmere preselil tudi na splet. Sploh pa bi bil to zanj pravzaprav schnellkurs, saj nekaj predznanja, kot namiguje njegova replika novinarju POP TV, na področju škodljivih -izmov vendarle ima. »Anže, kako to, da PR-ovci KUL niste obsodili in objavili zgražanja nad izjavami vašega kandidata za mandatarja Jožeta P. Damijana, ko je Aleksandri Pivec na twitterju napisal, da bo šla kurba s plesa, ko je JJ ne bo potreboval več? Očitno podpirate seksizem in šovinizem.«