Prav buča in brokoli najbolje bolje poosebljata jesen. Ti dve zelenjavi sta neverjetno zdravi, skupaj odlično sodita, pa še čudovite barve so. Svoji nori barvi in teksturo obdržita zato, ker ju spečemo v pečici, nato pa ju v omako prenesemo v zadnjem trenutku.

Omaka je namreč pripravljena v dveh delih. Najprej v pečico postavimo – s časovnim zamikom, ker se buča peče dlje – nakockano bučo in brokolijeve cvetke, ki ju seveda poljubčkamo z oljem, soljo in poprom. Nato pa pripravimo prečudovito kremno omako z maslom, timijanom, vinom, parmezanom in seveda lahko že s prebranega sklenemo, da ta omaka neverjetno diši.

Preden pa pogledamo, kako to jed pripraviti, pa še nekaj idej za hitre, a odlične omake:

Grahovo-špargljeva omaka

Čičerikin čili s papriko

Curry z lososom in špinačo

Paradižnikova omaka s špinačo s piščancem

Gobova omaka

Ker bo nekaj cvetače pri pripravi njokov ostalo, pa še nekaj odličnih receptov s cvetačo:

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Čudovita in enostavna cvetačna pica

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

Cvetačna solata z gorčično-medenim prelivom in kranjsko klobaso

Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

Sestavine za cvetačne njoke:

• 500 g sveže ali zamrznjene cvetače (približno polovica srednje velike glavice)

• približno 120 g (polnozrnate) moke (+ za oblikovanje)

• 70 g parmezana

• 1 žlička soli

Sestavine za kremno omako:

• 200 g brokolija (svežega ali zamrznjenega)

• 250 g buče (katere koli rumene jedilne)

• sol

• poper

• (olivno) olje

• 30 g masla

• 1 strok naribanega česna (ali 1/2 žličke mletega)

• 1 vejica timijana (ali 1 žlička sušenega)

• 2 žlici moke

• 0,5 dcl belega vina (neobvezno)

• 0,5 l jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

• 2 žlici parmezana

• nekaj kapljic limoninega soka (ali jabolčnega ali vinskega kisa)

PRIPRAVA

Najprej cvetačo očistite in narežite na cvetke ter kuhajte v vreli vodi toliko časa, da se popolnoma zmehča. Nato cvetačo odcedite in ožemite v krpi ali gazi. Ožeto cvetačo dobro spasirajte, da dobite kremasto zmes.

Kremasti cvetači dodajte nariban parmezan, sol in moko ter dobro premešajte. Dodajte toliko moke, da dobite mehko testo.

Testo narežite na štiri kose, vsak kos razvaljajte na dolg svaljek in jih narežite na majhne kose. Te lahko po želji še oblikujete. Vsak kos zapeljite čez zunanji rob vilice, da dobite obliko brazdic.

Bučo narežite na kocke, brokoli pa na cvetke. Oboje v ločenih posodah prelijte z nekaj olja ter posolite in popoprajte. Na polovico pekača razporedite bučo in pekač za 20 minut postavite v pečico, ogreto na 200°C. Po dvajsetih minutah pekač vzemite iz pečice in na drugo polovico pekača previdno razporedite še brokoli ter pekač še za 15 minut postavite v pečico.

V kozici raztopite maslo, nato pa dodajte še nariban česen in timijan. Kuhaje minuto, nato pa dodajte moko in med mešanjem kuhaje še nekaj minut, da se moka skuha. Dolijte vino in premešajte in kuhajte še minuto, nato pa dobro vmešajte še jušno osnovo, da se znebite vsakršnih morebitnih grudic. Kuhajte približno 15 minut, da se omaka zgosti. Po tem času omako poskusite, dosolite in popoprajte in vmešajte še parmezan ter za svežino pokapajte z nekaj kapljicami limoninega soka.

Nežno v omako vmešajte še pečeno zelenjavo, nato pa dodajte še njoke in še enkrat premešajte ter takoj postrezite.