Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju z epidemijo bolezni covid-19 so sodelovali predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, člana strokovne skupine za pripravo PKP6 Jure Knez in Dušan Olaj ter vladni govorec Jelko Kacin.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 1280 bolnikov, kar je pet več kot dan prej, od tega 209 na intenzivni negi, kar je en več kot dan prej. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, iz bolnišnic je bilo odpuščenih 116 oseb. Medtem ko je bil delež ponedeljkovih testov 26,06-odstoten, se je v torek znova zvišal in je znašal 29,55 odstotka. Število v torek umrlih covidnih bolnikov pa predstavlja drugo najvišje število doslej umrlih v enem dnevu, v ponedeljek sta namreč umrla še dva več. Skupaj je doslej v Sloveniji umrlo 919 bolnikov s covidom-19.

Petnajst odstotkov včeraj okuženih predstavljajo stanovalci v domovih za ostarele, še dodatnih pet odstotkov okuženih pa zaposleni v domovih, je pojasnil Kacin. »V zdravstvu s strahom pričakujejo dogodke v naslednjih desetih dneh,« je dejal. Na Nacionalnem institutu za javno zdravje so sprejeli odločitev, da bodo znova začeli opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb, je še navedel.

Dela od doma v drugem valu bistveno manj

»Morali bomo sprejeti oblike obnašanja, da bomo virus lahko premagali. Številke govorijo, da zaenkrat tega ne počnemo,« je navedla Dodič Fikfak in predstavila število okuženih po posameznih poklicih, kjer imajo poklici, ki so neposredno vpleteni v epidemijo, večje številke. Apelirala je na vse, ki lahko uvedejo delo od doma, naj to storijo, saj je v drugem valu dela od doma bistveno manj kot v prvem. V drugem naj bi od doma delalo trideset odstotkov delavcev, medtem ko jih je v prvem valu od doma delalo do sedemdeset odstotkov. »Problem na samem delovnem mestu je redno držanje pravil: uporabe maske, rednega razkuževanja prostora in ohranjanje distance, to so tisti glavni problemi,« je navedla.

Zdravstveni bo sledila gospodarska kriza

»Če je tretjina testiranih danes okuženih za covidom, je bistveno bolj žalostno tisto, da je praktično 100 odstotkov gospodarstva okužena s tem covidom,« je navedel Olaj.

»Zavedati se moramo, da bo tej krizi sledila še gospodarska kriza in na to se moramo pripraviti,« je navedel Knez. V svetovalni skupini so že spomladi predlagali, da bi aktivirali tiste, ki čakajo na delo. »Mislim, da je to nujno, da bomo znali bolje izkoristiti nove poslovne priložnosti. V tem vidiku je treba popraviti tudi delovno zakonodajo, ki je zastarela. Tudi na strani države moramo sklepati kompromise, na eni strani bi vsak zagotovo raje videl petsto evrov več v žepu, po drugi strani bomo, ko bo te krize konec, vsi gledali eno številko, to je številka porabljenih sredstev, ki nas bo bremenila v prihodnosti. Tukaj je treba najti ravnotežje,« je dejal.

Ljubljanski UKC odprl dodatne covid cone

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so danes zdravljenju covidnih bolnikov predali vse prostore diagnostično-terapevtskega servisa (DTS). Odpirajo tako cone C in D kot tudi E in F. Tukaj bodo lahko namestili dodatnih 100 bolnikov, v izrednih razmerah pa do 200, je v izjavi za medije povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

Vladna novinarska konferenca o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19.