»Običajno je epidemija podaljšana za en mesec, a jo lahko prekličemo od danes na jutri,« je v današnji izjavi novinarjem spomnil Gantar. Po njegovih besedah ni namen podaljšanja razglasitve epidemije to, da bi s tem ustvarili podlago za daljšo veljavnost ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zavedajo pa se, da bo veliko ukrepov še vedno potrebnih tudi ob začetku sproščanja nekaterih dejavnosti, je dodal.

Gantar je komentiral tudi epidemiološke razmere. Trenutno se po njegovih navedbah zagotavlja nujno potrebno oskrbo in so hospitalizirani vsi, ki hospitalizacijo potrebujejo. Dnevno število sprejemov bolnikov s covidom-19 v bolnišnice je še vedno nekoliko večje kot število odpustov, se pa že nekaj dni številke gibljejo okoli 1200, vključno z intenzivno terapijo, je povedal minister.

To po njegovih ocenah pomeni, da se poznajo ukrepi, ki so jih sprejeli 26. oktobra. A ne v zadostni meri, da bi to krivuljo prevesilo in bi imeli več odpustov kot sprejemov, je poudaril Gantar, ki pa verjame, da bodo z zadnjimi ukrepi to dosegli in se bodo razmere izboljšale v večji meri. To je potrebno za postopno in varno sproščanje ukrepov, je poudaril.

Ta teden predviden sestanek s predstavniki Pfizerja

Rezultati novih ukrepov bi lahko bili po ministrovih ocenah delno vidni že po desetih dneh. Med drugim so se v ponedeljek za 14 dni zaprle vse nenujne dejavnosti, ustavil se je tudi javni potniški promet. Je pa po ministrovih navedbah dejstvo, da se nekatere druge številke v epidemiji umirjajo. Število okuženih na 100.000 prebivalcev se je približalo 900, pri čemer nas začenjajo sosednje države prehitevati. Slovenija je bila namreč med prvimi, ki jo je doletel močan prvi val epidemije, je spomnil Gantar.

Komentiral je tudi zadnje informacije glede cepiva proti covidu-19. Ministrstvo oziroma strokovna skupina se bo po njegovih navedbah predvidoma ta teden sestala s predstavniki Pfizerja. Predvideva, da bodo govorili o samem postopku, registraciji cepiva, možnostih oziroma časovnih okvirjih glede dobave, ki bo po njegovih ocenah v začetku gotovo manjša kot so realne potrebe. Govorili bodo predvidoma tudi o načinu ravnanja s cepivom oziroma o shranjevanju in transportu pred cepljenjem.

Gantar je sicer minuli četrtek dejal, da imajo »prve resne obete, da bi lahko v decembru prišli že do prvih doz cepiva« in bi lahko tako cepljenje začeli v drugi polovici istega meseca. Danes je pojasnil, da je to ocenil na osnovi prvih podatkov, tudi podatkov nekaterih drugih držav v Evropi, zelo verjetno pa je bila to optimistična napoved. Dodal je, da to ni odvisno od Slovenije ali ministrstva, vsi pa si želimo cepivo dobiti čim prej. Cepivo proti covidu-19 bo po ministrovih navedbah predvidoma brezplačno, za kar so tudi rezervirana proračunska sredstva. V prihodnjem letu je temu namenjenih 16 milijonov, v letu 2022 pa 26,5 milijona evrov. Slovenija je sicer že nekaj vplačala kot del vložka, ki ga je EU dala proizvajalcem za razvoj teh cepiv, je še pojasnil Gantar.