Nina je izjemno zanimiva oseba z nič manj zanimivo zgodbo. Ko je bila majhna, je veliko časa preživela pri babici, ki jo je ogromno naučila o zdravilnih zeliščih in rastlinah, nad katerimi jo je navdušila. Zelo rada je bila v naravi in pri šestih letih je začela predvsem za zabavo trenirati kajakaštvo, kar je pomenilo še dodatno sožitje. Sprva je bilo to zanjo le igra, nato pa se je v veslanje tako vživela, da je pristala v državni reprezentanci in že pri dvajsetih letih v svoji kategoriji postala svetovna prvakinja.

Na razpotju je bila odločitev težka

A še veliko prej, že v osnovni šoli, jo je njena povezanost z naravo navdušila za kemijo. V zadnjem razredu osnovne šole je na kemijskem tekmovanju prejela Preglovo nagrado in postala Zoisova štipendistka, nato pa jo je kemija vodila na zelo zanimivo področje – v pirotehniko, kjer se je preizkusila v izdelovanju raket predvsem s svetlobnimi učinki in ne pokanjem. Po maturi in osvojitvi naslova svetovne prvakinje, ko je bila v vrhunski formi, pa se je znašla na razpotju; morala se je odločiti med nadaljnjo veslaško kariero in študijem kemije. Odločila se je za slednjega.

Takoj se je spoprijateljila s sošolko in že v prvem letniku sta za novoletna darila začeli izdelovati mila, in to iz Nininih izbranih naravnih zelišč in drugih zelo pretehtano izbranih naravnih sestavin. Izdelek jima je zelo uspel in najbrž jo je prav to spet močno pritegnilo k naravi, hkrati pa se je zavedla, da ji vse to ponuja odlično priložnost za poslovno pot, kakršne si je vedno želela.

Prvi posel z velikim hotelom

Takoj se je lotila ter v mila že pri 21 letih vložila vse svoje znanje. Sprva je mila v preizkus ponudila svoji družini, o njih se je zelo hitro razširil dober glas in kmalu so se znašla v velikem hotelu, kar je bil Ninin prvi podjetniški uspeh. Ves zaslužek je namenila razvoju svojih novih izdelkov in si v kleti uredila svoj prvi laboratorij ter odprla podjetje. Še preden je diplomirala, je spotoma razvila še več kot 30 izdelkov, za katere je namensko vzgajala zelišča; ker je potrebovala naravni vosek, se je lotila celo čebelarstva.

Nekoč se je zapletla v pogovor v podjetju, ki se ukvarja s čistilnimi napravami, in izvedela, da so velik okoljski problem odplake ob pranju perila. Nemudoma se je lotila razvoja pralnega praška, in to po istih visokih merilih, kot pri njej veljajo za mila. Razvila je pralno sredstvo, ki ne vsebuje alergenov, ne povzroča draženja in je za kožo neškodljivo. Poleg tega zaradi posebne sestave ne zahteva uporabe mehčalca in ne zamaščuje odtokov, kar je težava pri običajnih praških. Skratka, prašek se je zelo izkazal in Nina je bila z njim izbrana v Štartaj Slovenija, kar ji je dalo ogromen podjetniški zagon.

Embalaža za ponovno polnjenje

Od tistih časov je šlo Nini z linijo Odori samo še navzgor. Do danes je magistrica kemije, ki se je sprva predstavila s štirimi naravnimi praški za pranje perila, razvila še tri naravna mila za nego telesa, večjo prelomnico na njeni podjetniški poti pa predstavlja razvoj celotne linije naravnih čistil Odori, ki zajema univerzalno čistilo z eteričnimi olji poprove mete, čistilo za kopalnico z vonjem rožmarina, detergent za ročno pomivanje posode z vonjem cvetlice, čistilo za talne površine z aromo sladke pomaranče ter čistilo za steklo in čistilo za strojno pomivanje posode, oboje z vonjem limete.

Nina je z vsemi svojimi izdelki naravnana izrazito naravno, zato so vsi po vrsti na voljo v embalaži iz aluminija, ki ima manjši vpliv na okolje ter je namenjena ponovni uporabi. Prav na tem področju je napravila nekaj izjemnega; novembra lani je s podjetjem Spar Slovenija v trgovini Interspar Citypark predstavila polnilno postajo Odori, kjer lahko kupci prazno embalažo ponovno napolnijo s čistili Odori. Od takrat sta se pojavili še dve njeni ekološki polnilni postaji: v trgovinah Interspar Šiška in Interspar Maribor.

Povsem novi izdelki

Paleti čistil Odori v embalaži iz aluminija, ki jo je mogoče 100-odstotno reciklirati, se zdaj v embalaži iz reciklirane plastike pridružuje še čistilo za toaletno školjko z BIO-certifikatom. Tako kot vsa druga čistila Odori je tudi to popolnoma vegansko, narejeno na rastlinski osnovi, vse sestavine so biorazgradljive in prijazne do okolja. Formula je zasnovana tako, da na naraven način učinkuje proti nečistočam, vodnemu kamnu in neprijetnemu vonju. Gel nanesemo neposredno v školjko in pod rob, pustimo delovati nekaj minut, nato pa školjko oščetkamo in splaknemo. Čistilo učinkovito deluje brez fosfatov, klora, belil, amonijaka in drugih škodljivih snovi za vodne organizme.

Poleg tega so v liniji štirih naravnih čistil še univerzalno čistilo z vonjem poprove mete, čistilo za kopalnico z vonjem rožmarina in gel za ročno pomivanje posode z vonjem cvetlice, s katerimi učinkovito in na okolju prijazen način očistimo dom. In seveda ne pozabimo: dodatno lahko za okolje skrbimo tako, da embalažo Odori ponovno uporabimo in jo s čistili napolnimo na kateri od omenjenih polnilnih postaj.

Nina je vesela, da jo partnerji projekta Štartaj Slovenija podpirajo pri izvedbi trajnostnih in inovativnih idej. Na tak način ostaja zvesta svojim vrednotam, ta odnos želi prenesti tudi na svojo hčerko Mio. (zt)

Okv1: Paleti čistil Odori v embalaži iz aluminija, ki jo je mogoče 100-odstotno reciklirati ali ponovno napolniti, se zdaj v embalaži iz reciklirane plastike pridružuje še čistilo za toaletno školjko z BIO-certifikatom.

Okv2: Še preden je diplomirala, je spotoma razvila več kot 30 izdelkov, za katere je namensko vzgajala zelišča; ker je potrebovala naravni vosek, se je lotila celo čebelarstva.