Tudi pogled ven je spokojen, saj ste zavese umaknili od ogrevalnih naprav, le na manjši polici vas čakata najljubša knjiga in nova revija. Prevevajo vas brezskrbni in dobri občutki, ker ste obdani z dobro energijo. In to ste si ustvarili sami. Preden se res dobro začne kurilna sezona, je dobro prevetriti tudi oazo miru, spalnico.

Najprej dostop do svežega in toplega zraka

Predvsem je zdaj čas, da z okenskih polic umaknete nepotrebne revije, knjige, morda zelene rastline, ki jim bo toplota radiatorja ali druge ogrevalne naprave škodila. Če ste doslej ob toplejših dnevih okna odpirali tako, da so bila zgoraj priprta, in vam je to omogočalo kroženje svežega zraka skozi ves dan, je zdaj čas, da okna zaprete in poskrbite za aktivno zimsko zračenje (najmanj) dvakrat na dan. To pomeni, da bodo okna nekaj prihodnjih mesecev čez dan zaprta, prostor pa boste najbolj učinkovito prezračili tako, da okno zjutraj in pred spanjem odprete na stežaj za pet do deset minut, da se zrak v prostoru osveži, potem pa ga zaprete, da še dodatno ne zgubljate toplega zraka in da se vam ne shladijo tudi stene. Tukaj velja opomniti tudi na zmoto, da bomo pri ogrevanju veliko prihranili, če bomo čez dan, ko nas ni doma, zmanjšali temperaturo gretja na minimum. Ko boste ohladili stene, jih boste težko spet ogreli, zato pazite, da imate čez dan konstantno višjo temperaturo, ponoči, in ko vas ni doma, pa nekoliko nižjo. Aja, pa ne pozabite na začetku kurilne sezone prezračiti radiatorjev.

Kakovostna posteljnina in zračenje

Naložba v dobro vzmetnico, odejo in vzglavnik ter v kakovostno posteljnino se vam bo zagotovo obrestovala, saj so to osnovni kosi, pri katerih ne smemo oklevati pri ceni. Skupno vsem naštetim kosom je, da je zelo priporočljivo, če ne celo nujno, da so iz naravnih materialov, so koži prijazni in predvsem zračni. Pri tem je treba pomisliti tudi na zdravje, na alergije in občutljivost kože.

Na prvo mesto med tkaninami za kakovostno posteljnino prav gotovo sodi ekološki bombaž, ki je zračen in vpija vlago. Saten in svila sta višjega cenovnega razreda in sta ponavadi bolj v uporabi v toplejših mesecih, saj dajeta koži sicer prijeten občutek, a sta hladnejša. Lahko pa izberete posteljnino iz lanu, ki jo odlikuje predvsem večstranska uporabnost, saj poleti deluje hladneje, pozimi pa ohranja toploto. Je sicer dražja, zato veliko ljudi prisega tudi na flanelasto posteljnino, ki je mehka na otip, udobna in primerna predvsem za hladnejše dni.

Posteljnino je priporočljivo menjati enkrat na teden oziroma najmanj na štirinajst dni. Če je le možno, sušite posteljnino na svežem zraku, vedno pa jo zlikajte, da se poudari njena mehkoba, hkrati pa s tem iz tkanine odstranimo ostanke pralnega praška, ki lahko povzročajo alergije ali celo kožne izpuščaje.

Ko že govorimo o svežem zraku, naj vam ob menjavi posteljnine ne bo odveč za nekaj časa pustiti vzmetnico brez prevleke, vzglavnik in odejo pa za nekaj minut postavite na zunanje stojalo za perilo, da se naužijeta svežega zraka. Majhen trik, ki v tkanino vnese svežino.

Čar zemeljskih barv

Narekovalci modnih trendov notranjega dekorja so v ospredje zopet postavili zemeljske barve. Očitno tudi časi, v katerih smo se znašli, sporočajo, da se človek najbolje počuti v naravi ali pa vsaj obdan z naravnimi barvami. Že davno naj bi iz stanovanja odstranili vse umetne, tudi navidezno strupene barve ki niso niti modne, še bolj pomembno pa je, da podzavestno delujejo agresivno. Ne pozabite, tudi barva ima energijo.

Dokazano je, da listnato zelena barva sprošča, nežno modra je pozitivna barva in ustvarja energijsko ravnovesje, tudi naravno rumena in rjava veljata za pomirjujoči barvi. Vsem tem barvam ne pozabite pri posteljnini, dodatkih ali steni dodati nežne, angelske bele, ki deluje pomirjujoče že s svojo čistostjo in je primerna za vse, ki si želijo nežnega spanja in sproščenosti v prostoru.

Zatemnitev prostora in zelene rastline

Človeško telo v nočnem času in v zgodnjih jutranjih urah proizvaja večino hormona melatonina, ki je zelo pomemben, saj uravnava bioritem telesa in je eden najmočnejših antioksidantov. Pri tem je pomembno, da spite v zatemnjenem prostoru. Poskrbite za kakovostna senčila ali rolete, pred spanjem pa ugasnite vsaj glavno luč, da bo noči, ko boste zaspali ob svetlobi, čim manj. V spalnici se tudi izogibajte hladno belih LED-svetil, žarnice naj imajo toplo, svečno rumeno barvo. Še en trik, ki ga vnesite v svojo oazo miru, ki vam bo prinesel podzavestno pomiritev in udobje v prostor, ki je najpomembnejši za vašo regeneracijo.

Za spalnico so pomembne tudi sobne rastline. Ne vplivajo le blagodejno na dihala, so tudi modne in na kratko: lepe. Podajo se k vsakemu stilu pohištva in za vzdrževanje sploh niso zahtevne. Skratka, več dajejo kot zahtevajo.

Med najbolj priljubljene zdravilne rastline sodijo bambusova palma, priljubljen in zelo znan baldrijan, jasmin, taščin jezik, aloja in zlati potos. Sploh slednji je zelo nezahteven in zaželen predvsem zaradi njegove trpežnosti, saj prenaša nizke temperature in nihanje svetlobe, iz zraka pa odstranjuje formaldehide. Za bambusovo palmo je značilno, da iz zraka odstrani trikloretil in benzen. Baldrijan je na splošno znan kot pomirjevalec duše in pomaga pri težavah s spanjem (velikokrat tudi v obliki kapljic). Tudi kot rastlina baldrijan s svojim vonjem predvsem pomirja. Aloja filtrira kemikalije in toksine iz zraka. Ta rastlina deluje tudi ponoči, in sicer tako, da izpušča kisik. Taščin jezik spada med najbolj zaželene rastline v spalnici, saj absorbira ogljikov dioksid, ponoči pa proizvaja kisik.