»O tem koraku sem razmišljal že dolgo,« je dejal Mascherano na tiskovni konferenci po tekmi. »Upal sem, da bom začutil staro navdušenje nad igranjem nogometa, ko se je tekmovanje po koronskem premoru spet začelo, vendar mi to ni uspelo,« je dejal izkušeni Argentinec.

Obrambni igralec je kariero začel pri River Platu v Buenos Airesu. Po selitvi v Corinthians iz Sao Paulo leta 2005 je nato igral nogomet v štirih različnih državah, preden se je letos vrnil v domovino.

Najdlje je ostal pri Barceloni. S španskim velikanom je v osmih sezonah odigral 334 tekem in v tem času z blaugrano osvojil 18 različnih naslovov, med drugim dvakrat ligo prvakov (2011, 2015) in štiri naslove la lige.

Mascherano je za Argentino igral na štirih svetovnih prvenstvih, v državnem dresu pa je odigral 147 tekem. Leta 2010 je moštvo vodil kot kapetan. Po razočaranju proti poznejšim svetovnim prvakom Francozom na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji je »Jefecito« ali mali šef, kot so ga klicali v nogometnem svetu, končal reprezentančno kariero.

V svoji vitrini ima tudi dve zlati olimpijski kolajni z iger 2004 v Atenah ter 2008 v Pekingu.