Med že od nekdaj uporabljamo za zdravljenje opeklin in ran, danes pa ga uporabljamo tudi za zdravljenje okužb v ustih, saj je nanj občutljivih več bakterij, pa tudi kvasovke in nekateri virusi. Med zavira rast bakterij (bakteriostatični učinek), deluje pa tudi baktericidno, kar pomeni, da uničuje bakterije.

Cvetni prah vsebuje veliko bioaktivnih spojin, ki lahko delujejo tudi protimikrobno. Na izvlečkih cvetnega prahu študije obravnavajo vzpodbudne rezultate protimikrobnega delovanja proti različnim bakterijam. Na ekstraktih slovenskega cvetnega prahu je dokazano protimikrobno delovanje proti nekaterim bakterijam (Escherichia coli, Campylobacter jejuni). To je v današnjem času zaradi naraščanja števila bakterij, ki razvijajo odpornost na antibiotike, zelo pomembna lastnost cvetnega prahu kot živila.

Propolis se uporablja za lajšanje tegob pri določenih boleznih kože, kjer se uporablja sam ali v kombinaciji z ostalimi čebeljimi pridelki, s katerimi se doseže želen učinek in izboljša stanje. Njegovo široko uporabnost so ugotovili že v antiki. Zaradi širokega spektra uporabe je v zadnjih 30 letih postal predmet številnih farmacevtskih in kemijskih raziskav. V raziskavah so ugotovili, da propolis zavira vnetna obolenja, deluje protimikrobno in spodbuja celice k normalni prehrani ter aktivira njihov metabolizem. Človek lahko celo življenje uporablja propolis in z njim krepi naravne obrambne sposobnosti svojega organizma.

Kupujmo kakovosten med!

Pri nakupu medu bodimo pozorni na poreklo in dodatne označbe kakovosti kot sta zaščitena geografska označba, zaščitena označba porekla, ekološka pridelava, ki predstavljajo dodatno jamstvo, da se kakovost in način pridelave takšnega medu redno spremlja!

Kaj pridobimo z nakupom medu višje kakovosti?

- kontrolirano kakovost,

- znano poreklo,

-zagotovljeno sledljivost.

Tudi matični mleček deluje proti mikrobno. Matični mleček uživamo dnevno v dveh obrokih, zjutraj in zvečer pred jedjo. Za odrasle je dnevna količina 250–300 mg. Naravni matični mleček vstavimo pod jezik, dražeje in tablete pa lahko pogoltnemo. Uživamo ga 1–2 meseca. Uživanje lahko večkrat ponovimo.

Prepoznamo ga po evropskih zaščitnih oznakah na nalepki ali prelepki izdelka!

V prihajajočih zimskih dneh naj bodo tudi čebelji pridelki nepogrešljiva živila na vaši jedilni mizi. Po njih povprašajte pri slovenskih čebelarjih!

Izkoristimo prednost bogatega znanja slovenskih čebelarjev in čebelje pridelke kupujmo direktno pri lokalnih čebelarjih!

»S čebeljimi pridelki do večje odpornosti in boljšega imunskega sistema«

Obiščite spletno stran Čebelarske zveze Slovenije: www.czs.si, www.okusi-med.si

Ponudnike slovenskih čebeljih pridelkov najdete: http://www.slovenskimed.si/Si/