V četrtek zjutraj je profesorje Gimnazije Kranj ob prihodu v službo pričakalo presenečenje dijakov. »Profesorje so zasuli z ljubeznivimi in spodbudnimi sporočili na glavnem vhodu v šolo. Pravimo, da živimo v nenavadnih časih, ki pa znajo pokazati tudi svoj tenkočuten obraz. Profesorji smo ganjeni in ponosni na svoje dijake. Hvala iz srca,« četrtkovo dogajanje opisuje profesorica Nataša Kne, ki v Gimnaziji Kranj skrbi za odnose z javnostjo.

Ena pobudnica, trije izvajalci in neverjeten odziv sodelujočih

Akcijo si je zamislila dijakinja Gimnazije Kranj Hana Bujanović Kokot. »Prsti me srbijo že od pomladi. Tudi moja mami je učiteljica in vem, koliko truda je potrebnega za izobraževanje na daljavo. Minuli konec tedna sem se zamislila pri eni od skladb, ki sem jih poslušala, in ideja je dozorela. O njej sem obvestila tudi druge dijake iz MO Kranj in bili so navdušeni. Pisali smo še drugim iz drugih občin in navdušeni so bili nad sodelovanjem. Pisali so sporočila, trije, ki smo se odločili, da bomo akcijo izvedli tudi fizično, pa smo njihove zahvale in misli zapisali na plakate.« Skupna zagnanost in želja, da bi polepšali dneve profesorjem, sta bili neizmerni, opisuje pobudnica akcije. »Toliko pozitivnega na kupu,« razmišlja in dodaja, da se je potem začela še prava avantura, ko je bilo treba plakate nalepiti na vrata šole. »Imeli smo kar malo občutka vandalizma,« se spominja. »Bila je tema, na obrazih smo imeli maske in lepili smo plakate. Zelo smo se zabavali,« priznava.

Na to, da profesorje čaka presenečenje, so jih dijaki opozorili že v elektronskem sporočilu. Upali so, da so sporočila na vratih, ki so jih nalepili zvečer, varno preživela noč. »Spoštovani profesorji, profesorice in ostali zaposleni! Hvala Vam za ves trud, energijo in dodaten čas, ki ste ga vložili v poučevanje na daljavo, inovativne rešitve zapletov in soočanje z ovirami. Hvala Vam za potrpljenje, vztrajnost in strpnost pri izzivih, nerazumevanjih in potrebi po novih razlagah. Hvaležni smo, da vztrajate in nam omogočate rast in razvoj kljub oviram, ki so nastale s covidom-19…« so zapisali in sporočilu dodali še kratek zahvalni videoposnetek.

Profesorje so ganili do solz

Ravnatelj kranjske gimnazije mag. Aljoša Brlogar priznava, da je za to prijetno presenečenje izvedel že večer prej. »Fotografijo vrat mi je poslala čistilka, ki je naletela na sporočilca. Bil sem presenečen in zadovoljen, saj smo imeli zaposleni v gimnazijah za sabo naporen dan v boju za ohranjanje kakovosti slovenskega šolstva,« opozarja ravnatelj. »Ob takšnih odzivih se zavedamo, da smo na pravi poti, da se trudimo predvsem za naše dijake,« ugotavlja. Presenečeno je opazil še, da so se pod zahvale za trud, zapisane v sporočilih na vratih pri glavnem vhodu, podpisali tako sedanji kot nekdanji dijaki. »Odzivi dijakov so v teh časih zelo pomembni. Tudi sam predavam, in ko imamo na voljo samo zaslon, je pomembno, da izvemo, ali naša navodila in vsebine, ki jih predajamo na takšen način, dosežejo svoj namen.« Ganjeni so bili tudi drugi profesorji, pravi in dodaja, da mu je tajnica poročala tudi o zelo čustvenih odzivih zaposlenih, med katerimi so se nekaterim celo orosile oči. Ravnatelj kranjske gimnazije je nad akcijo mladih navdušen in meni, da se nam za prihodnost, ki je v rokah takšne mladine, ni treba bati.

Iz šolskih učilnic sicer te dni dijake Gimnazije Kranj na daljavo poučuje okoli polovica profesorjev, pravi Brlogar, drugi pa so se odločili, da bodo delali od doma. »Vsem zaposlenim sem dal prosto izbiro, ali bodo delali od doma ali iz šole. V gimnaziji imamo vso potrebno infrastrukturo, poskrbimo pa tudi za takšen urnik, da se v eni učilnici ob ustreznih ukrepih zamenjata največ dva profesorja na dan,« opisuje.