Po podatkih celjske policije je okoli poldneva neznani moški razgrajal v središču Velenja, ob tem pa grozil še s samomorom. Policijska patrulja je moškega izsledila, ta pa je policiste napadel z nožem. Policisti so izstrelili opozorilni strel, ki je osumljenca pognal v beg.

Policisti so moškega uspeli dohiteti, tedaj pa jih je ta napadel z nožem. Policisti so zoper storilca uporabili paralizator, kljub temu pa mu je uspelo prijeti policistko, nakar jo je po glavi poškodoval z nožem. Tedaj je drugi policist zoper moškega uporabil strelno orožje. Po poročanju 24ur.com so ustreljenega moškega, šlo ke za 22-letnega državljana BiH, nato trije policisti držali na tleh.

»Zaradi izvajanja postopka je osumljenec s kraja pobegnil, policisti so stekli za njim in ko so hoteli uporabiti prisilna sredstva, da bi ga obvladali, je uporabil nož, s katerim je istočasno napadel policiste, ti pa so uporabili strelno orožje. V nadaljevanju osumljeni ni prenehal s kršitvami, zato so policisti uporabili električni paralizator, v nadaljevanju apa še enkrat strelno orožje,« je pojasnil vodja Oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec.

Policistko in napadalca so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, ogled dogodka še poteka. O dogajanju je policija obvestila preiskovalnega sodnika, državnega tožilca in specializirano državno tožilstvo. Dogodek bo preverila tudi komisija, ki jo bo imenoval v. d. generalnega direktorja policije.

Prvič uporabili paralizator, a neuspešno

V Velenju so, da bi obvladali kršitelja, slovenski policisti prvič v zgodovini uporabili električni paralizator. Tega smejo uporabljati namreč od 1. septembra letos.

Električni paralizator, so pojasnili na policiji, zapolnjuje vrzel med gumijevko in strelnim orožjem, njegova uporaba pa je usmerjena zgolj na najhujše kršitelje, ki tudi po večkratnih opozorilih policistov ne bi hoteli opustiti nasilnih dejanj in groženj življenju ljudi. Vsak policist, ki ima v uporabi paralizator, ima nameščeno tudi kamero – ta je na vidnem mestu. Vsi postopki z uporabo paralizatorja se tako snemajo. Vse z namenom zagotavljanja pravne varnosti policistov in oseb v policijskih postopkih ter zagotavljanja zakonitosti in visoke strokovnosti dela, pojasnjujejo na policiji. Po uporabi paralizatorja pa morajo policisti takoj, ko okoliščine to dopuščajo, zagotoviti, da tistega, zoper katerega je bil paralizator uporabljen, pregleda zdravnik.

Posegli še po orožju

Prizadevanja policije za uvedbo električnega paralizatorja kot prisilnega sredstva segajo v leto 2002, v uporabo pa so jih dobili šele 18 let kasneje. A prva uporaba ni bila tako učinkovita, kot so pričakovali, saj so zoper kršitelja morali uporabiti še strelno orožje. Uporabo tako paralizatorja kot strelnega orožja bo preverila komisija, ki jo bo imenoval vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič, kot to velja za vse podobne primere.

V Ljubljani gumijasti naboji

Prejšnji četrtek pa so v nasilnih izgredih v središču Ljubljane policisti prav tako prvič uporabili gumijaste naboje. »Z napadom je bilo ogroženo življenje in zdravje policistov, zato smo zoper izgrednike uporabili plinska in druga sredstva za pasivizacijo. Policisti so tako v izgredih z bombometom izstrelili šestnajst plinskih in pet gumijastih izstrelkov zoper doslej še neznane osebe,« so včeraj sporočili s policijske uprave Ljubljana. Za izstreljevanje slovenska policija uporablja bombomet B&T GL06 kalibra 40 mm, v katerega se lahko vstavi eno ali drugo sredstvo. S plinskimi naboji se deluje zoper širšo množico, z gumijastimi zoper posameznike. Slovenski policisti uporabljajo izključno penaste naboje, ki so po podatkih policije od vseh dovoljenih najbolj varni. Teža izstrelka znaša 32 gramov, sestavljen pa je iz penastega nosu, zadnji del je iz votle plastike. Po podatkih policije z njimi v izgredih ni bil nihče poškodovan.