Žal pa pri tej sramoti gre za predsednika slovenske vlade, ki pač v skladu s svojo funkcijo vse to počne v imenu Slovenije. Torej v imenu slovenskih državljank in državljanov. In priznati si moramo, da z Janševim vztrajanjem v trampizmu slovenska država izgublja partnersko kredibilnost tudi v odnosu do demokratičnih politik Evropske unije in regije. Predvsem v luči bližnjega slovenskega predsedovanja Evropski uniji pa si je tudi zaradi evropskih interesov uspešnega sodelovanja z demokratično izvoljenim ameriškim vodstvom težko predstavljati, kako bi na čelu tega predsedovanja nastopal deklariran nedemokratični podpornik in posnemovalec Donalda Trumpa.

Povzročena škoda torej ne zadeva le slovenskih odnosov z Združenimi državami Amerike, ampak tudi odnose z Evropsko unijo in z državami regije. Zato bi bilo neodgovorno dvomiti o tem, da bodo slovensko politično nekredibilnost in nekompatibilnost konkurenčne države že zelo kmalu hotele ter znale in zmogle izkoristiti v svoj prid.

Le hitra, odločna reakcija slovenske politike lahko omeji škodo

Danes na primer vodilni hrvaški politiki že snujejo projekte in predloge, ki jih bodo ob prvi priložnosti dali na mizo novi ameriški vladi. Obenem ne brez razloga ugotavljajo, da imajo tudi v očeh vodilnih evropskih politikov in evropske komisije mnogo več kredibilnosti kot Janez Janša in njemu podrejena politika. Zato jim bo morda že kmalu treba priznati, da prav zaradi Janševe politike dobivajo odločilno prednost in resno priložnost za vodilno partnerstvo pri uresničevanju mednarodnih demokratičnih interesov tudi na jugozahodnem Balkanu.

Ob tem pa se je treba zavedati, da je takšna hrvaška prednost le del povzročene politične škode. Saj Slovenija očitno drsi v globoko politično marginalizacijo in izolacijo.

Krivda pa že kmalu ne bo zgolj Janševa. Saj jo z vsakim dnem bolj prevzemajo vsi, ki ga podpirajo in vzdržujejo na oblasti. Zato utegne biti v očeh potencialnih interesnih partnerjev iz demokratičnih držav s to krivdo, s to nekompatibilnostjo in nekredibilnostjo že kmalu odločilno zaznamovana vsa Slovenija.

S tem, ko je torej Janševi politiki v Sloveniji še naprej dovoljeno omalovaževati demokratične procese, kršiti demokratične standarde, žaliti tuje demokratične politike in podžigati plamene sovraštva nikoli dokončane vojne, slovenska država nedvomno izgublja partnersko kredibilnost. Zato je vsakršna nadaljnja podpora ali neodločnost v odnosu do te politike za Slovenijo tudi dolgoročno hudo škodljiva in nedopustna.

Rešitev je preprosta

Čeprav bo že nastalo škodo težko sanirati, pa jo je z dovolj hitro in odločno politično reakcijo najbrž možno v bistveni meri vsaj omiliti. Pri tem seveda ne bodo zadostovale zgolj javne izjave nestrinjanja z Janševimi »čivki« – in ga kljub temu še podpirati na oblasti. Saj v tem vsakdo zlahka prepozna hinavščino – s tem pa tudi politično nekredibilnost celotne politike, ki vodi Slovenijo. Takšnega dodatnega zdrsa pa si slovenska demokratična politika zdaj res ne more več privoščiti.

A rešitev torej obstaja. Zaveda se je tako slovenska kot tudi tuja demokratična javnost. Gre za popravni izpit. Za urgentno reševanje slovenske politične kredibilnosti in ugleda države. Vendar je treba reagirati odločno in hitro. Zato, spoštovani poslanke in poslanci vladne koalicije, ne odlašajte, ne zganjajte hinavščine z zgolj javnimi izjavami nestrinjanja z Janševo nerazsodnostjo ali z izgovarjanjem na krizo. Saj dobro veste, da je napočil čas, ko ste zaradi ugleda, kredibilnosti in perspektive slovenske države pred očmi domače in tuje javnosti dolžni preprosto vstati ter se Janezu Janši zahvaliti za sodelovanje.