Zaradi odločitve sodišča sta morala Swedish Post in tamkajšnji telekomunikacijski organ PTS preložiti dražbo frekvenc, ki bi se morala zgoditi danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PTS je 20. oktobra, ko je Huaweiju prepovedal sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G, zapisal, da morajo skladno z novo zakonodajo zagotoviti ohranjanje švedske varnosti. Zdaj je sodišče PTS naložilo, naj predloži dodatne utemeljitve prepovedi.

Huawei je medtem izpostavil, da takšna argumentacija nima nikakršne pravne podlage. Dodali so, da bi odločitev PTS, ki švedskim podjetjem prepoveduje nakup Huaweijeve opreme, obenem pa morajo že vgrajeno opremo kitajskega proizvajalca odstraniti, podjetju povzročila nepopravljivo škodo.

Švedska se je za prepoved odločila, potem ko so ZDA krepile pritisk na zavezniške države, da Huawei umaknejo iz telekomunikacijske infrastrukture. V Washingtonu namreč trdijo, da Peking opremo Huaweija uporablja za vohunjenje, kar tako Kitajska kot Huawei ostro zanikata.

Po Veliki Britaniji je bila Švedska druga država v Evropi in prva v EU, ki se je odločila za prepoved. Švedski Ericsson in finska Nokia sta sicer največja Huaweijeva konkurenta pri dobavi opreme za vzpostavitev omrežja 5G.