Pri Collinsovem slovarju so pojasnili, da so besedo izbrali, ker pomeni stroge omejitve potovanj, družbene interakcije ter dostopa do javnih mest, s katerimi so se morale soočiti na milijarde ljudi po vsem svetu. Na ožjem seznamu desetih besed je kar šest takšnih, ki so povezane z letošnjo pandemijo, in sicer koronavirus, samoizolacija ter družbeno distanciranje.

Na seznamu se je med drugim znašla tudi beseda TikToker, kar je izraz za osebo, ki pogosto uporablja aplikacijo za delitev videoposnetkov TikTok. Prav tako je na seznamu tudi kratica BLM, ki je okrajšava za geslo Črna življenja štejejo. Po definiciji Collinsovega slovarja gre za "gibanje, ki se bori proti rasno spodbujenem nasilju in zatiranju". Kot so po poročanju nemške tiskoven agencije dpa še navedli pri Collinsovem slovarju, so letos zabeležili več kot 250.000 primerov rabe besede lockdown. Lani samo 4000.

"V letu 2020 je prevladovala pandemija. Lockdown je vplival na naš način dela, izobraževanja, nakupovanja, socializacijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala jezikovna svetovalka pri Collinsovem slovarju Helen Newstead. "Ko številne države uvajajo drugo zaprtje po vrsti, ne gre, da bi slavili to besedo, je pa morda tista, ki je lahko povzetek letošnjega leta za večino sveta," je še dejala.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so doslej po svetu potrdili več kot 50,2 milijona okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo več kot 1,2 milijona bolnikov.