Živa ne bi mogla imeti primernejšega imena, saj je izjemno zgovorna ter energična. Ampak ni bilo vselej tako, saj ji je v šoli zares steklo šele, ko je mama po naključju odkrila, da jo muči le huda disleksija, česar učitelji v osnovni šoli niso opazili. Pred tem so težave v šoli precej načele njeno samozavest in jo zaznamovale z nizko stopnjo samopodobe, kar je znova izbruhnilo v srednji šoli, ko je nenadoma začutila pritisk visokih kariernih ciljev, ki so bili v njeni širši družini nekaj običajnega. Začeli so jo prevevati občutki manjvrednosti in pojavila se je nekakšna splošna otopelost, ki pa jo je še pravi čas pregnala. Odločila se je za povsem svojo pot in izbrala študij filozofije. Pobegnila je od visokih pričakovanj in se povsem sama odpravila na pot po Aziji. Tam se je končno našla, po pozitivnih izkušnjah so občutki manjvrednosti izginili in začela se je krepiti njena samozavest ob zavedanju, da mora poslej več časa posvetiti sebi.

Znebila se je bremen

Po vrnitvi v Ljubljano se je začela ukvarjati z jogo, kar je bilo odločilno, da se je končno znebila čustvenih bremen preteklosti. Hkrati s tem olajšanjem se je začela ukvarjati s taj čijem, či gongom in kitajsko jogo, zelo so jo prevzele azijske filozofije, zlasti kitajska. Vse to je povzročilo, da je začela svojo okolico in odnose dojemati drugače, kar jo je med drugim pripeljalo do ljubezni, saj si je na kolesu pred semaforjem končno upala ogovoriti fanta, ki ga je na ulici videvala že leta. S prav tem Andrejem in njuno hčerko Niko v svojem veliko bolj izpolnjenem življenju rada kolesari še danes. Prav ob partnerju in hčerki se je namreč spomnila, koliko ji pomeni ljubezen, ki jo je vedno čutila do svojih najbližjih. V njeni družini so namreč od nekdaj posebno pomembna in priljubljena sproščujoča druženja ob bogato obloženi mizi, zlasti na terasi ob velikem žaru, saj vsa družina močno ceni dobro, kakovostno hrano.

Dobro hrano povezuje s filozofijo

Živa se navdušuje nad vplivom hrane na naše zdravje, dobro počutje in čustvovanje, seveda pa tudi nad uživanjem v druženju ob dobri hrani. To je povezala s svojimi filozofijami in vse bolj jo navdušujeta pristop tradicionalne kitajske kulture do prehrane in tradicionalna kitajska medicina, seveda v povezavi z najsodobnejšimi znanstvenimi odkritji na področju prehrane, čemur se zelo resno posveča. Pred leti je začela pisati članke o uravnoteženi prehrani ter ponujati svetovanje o prehranjevanju. Hitro je spoznala, s čim imajo ljudje najpogosteje težave, in želela si je ustvariti idealne jedilnike, primerne za posamezne letne čase oziroma koristne za vsak sklop organov. Zaposlena je bila v nekem oddaljenem podjetju, kar ji zaradi časovne stiske in utrujenosti ni zagotavljalo možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Posledica je bila žrtvovanje zdravega življenjskega sloga in prehranjevanja, česar enostavno ni bila pripravljena sprejeti.

Hitro ni nujno slabo

Prav to jo je spodbudilo, da je poiskala rešitev: ves svoj prosti čas je posvetila raziskovanju, kako ustvariti polnovredno malico, ki jo je mogoče na hitro pripraviti kjer koli in ki organizma ne obremeni s prebavljanjem, kar je pri običajnih malicah med službo kar pogost pojav. Za osnovo je vzela semena konoplje in oljne kadulje (čije), ki so odličen vir beljakovin in maščobnih kislin omega 3, načrtno pa je izločila ogljikove hidrate, ker nas uspavajo in upočasnijo. »Od tistega trenutka, ko jih pojem, lahko delujem s polno paro naprej!« opiše blagodati svojih malic, ki jih lahko pod imenom Zivabowl še vedno kupite v vseh trgovinah Interspar ter izbranih trgovinah Spar po Sloveniji.

Ampak z ustanovitvijo podjetja in lastne znamke je prevzela veliko odgovornosti in v njeno življenje se je skušala prikrasti nespečnost, ki pa si je ni želela, niti si je ni mogla privoščiti. Razmišljala je, kako vzpostaviti večerni ritual, ki bi jo pripravil na izzive naslednjega dne. Raziskovala je ajurvedske učinke kurkume in ustvarila napitek za prijeten večerni ritual pitja pomirjujočega in sproščujočega »zlatega mleka«. Z njim živa nadaljuje svoje poslanstvo, kako pomagati ljudem, da se bodo prehranjevali čim bolj uravnoteženo ter s pravimi hranili za več energije in dobro počutje.

Pogreje in napolni z energijo

Tako se je malicam Zivabowl pridružil še Zlati vir mladosti, mešanica za hitro pripravo napitka s kurkumo in kozjim mlekom v prahu. Kurkuma v kombinaciji z izbranimi začimbami prijetno pogreje telo. Poleg tega je Zlati vir mladosti obogaten s kolagenom za ohranjanje mladostnega videza, oplemeniten pa je tudi z magnezijem ter vitaminoma B6 in C, ki vplivajo na zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti.

Poleg ajurvedskega učinka kurkume je kremast napitek s ščepcem cimeta posebno doživetje tudi za brbončice, saj razvaja z bogato mlečno peno, kanček začimb pa prijetno ogreje telo. Za pozitivne učinke kurkume pa je treba pri zaužitju dodati maščobe. Prav zato Zlati vir mladosti vsebuje srednjeverižne trigliceride (MCT) in kozje mleko v prahu, za pripravo kremastega napitka pa zato potrebujete le še vodo. »Ko si zvečer privoščite Zlati vir mladosti, si ustvarite pogoje za dober spanec. Ker je priprava hitra in enostavna, bo napitek zagotovo postal del vašega večernega rituala. Kombinacija začimb poskrbi za eksplozijo okusov, ki poteši željo po sladkem, in to brez dodanih sladkorjev,« pravi Živa, vesela in ponosna, da je njena znamka postala bogatejša za še en izdelek, ki bo s pravimi hranili pomagal ljudem do več energije.