Devetindvajsetega aprila 2002 je bil dan, ki je začel pisati teniško zgodovino. Rafael Nadal je bil star 15 let, 10 mesecev in 26 dni, ko je na domači Majorki kot 762. igralec s svetovne lestvice dobil povabilo organizatorjev za nastop v 1. krogu turnirja ATP. Njegov tekmec je bil uveljavljeni Paragvajec Ramon Delgado, 81. igralec sveta, sicer specialist za peščena igrišča, ki je dotlej že imel pariški skalp Američana Peta Samprasa. Golobradi Španec se je s 6:4, 6:4 veselil prve zmage na turnirjih Mednarodne teniške organizacije. Posnetek je zakrožil v teniškem svetu. Osemnajst let in pol pozneje je prejšnji teden Nadal pri 34 letih v Parizu dočakal svojo 1000. zmago na najmočnejših turnirjih na svetu. Pred njim je podvig v odprti teniški eri (od leta 1968 naprej) uspel le Jimmyju Connorsu, Rogerju Federerju in Ivanu Lendlu.

Đokovića največkrat premagal, a z njim tudi največkrat izgubil

Podobno kot Novak Đokovič teden dni pred mejnikom Rafaela Nadala, ko si je šesto leto zagotovil mesto številke ena na svetu ob koncu koledarskega leta, ni osvojil turnirja na Dunaju, tudi Španec ni dvignil pokala v Parizu. Majorčan se je na turnirju serije masters 1000 prebil v polfinale, kjer je moral priznati premoč Nemcu Alexandru Zverevu. Svoj tretji turnir najmočnejših mastersov je osvojil Rus Daniil Medvedjev. »Veliko stvari v življenju je moralo biti na mestu, da sem dosegel takšen podvig. Ponosen sem, da mi je to uspelo, še bolj pa, da sem pri 34 letih sposoben igrati na najvišji ravni in osvajati turnirje,« je v Parizu povedal Rafael Nadal, ki ga do konca sezone čaka le še en turnir – prihodnji teden sklepni teniški masters najboljše osmerice v Londonu.

Največkrat, kar 27-krat, je Nadal v svoji statistiki premagal Novaka Đokovića, nazadnje prejšnji mesec v finalu Rolanda Garrosa, ki ga je peščeni kralj osvojil že trinajstič. Hkrati je proti Srbu tudi izgubil največ dvobojev, in sicer 29. Tekmeci, ki jih je Nadal premagal največkrat, so še: Španec David Ferrer (premagal ga je 26-krat), Švicar Roger Federer (24-krat), Čeh Tomas Berdych (20-krat), Švicar Stan Wawrinka (19-krat), Britanec Andy Murray in Španec Fernando Verdasco pa sta Nadalu čestitala po 17-krat.

Včeraj novi Nadalov mejnik

Največ lovorik je Nadal osvojil na Rolandu Garrosu, kjer je dobil vseh 13 finalnih dvobojev, letos pa je v Parizu dosegel tudi 100. posamično zmago. Na peščeni podlagi je zmagal 445 dvobojev (od 485 odigranih), največ, a s slabšim odstotkom kot na pesku, pa je Nadal zmagal na trdi podlagi, in sicer 484-krat (od 620 dvobojev). Na travnati podlagi, na kateri letos ni bilo dvobojev, je dobil 71 tekem, v statistiki pa je zabeležil dve tudi na tepihu. Leta 2005 je v finalu mastersa v Rimu, ko so še igrali na tri dobljene nize, po 5 urah in 14 minutah premagal Argentinca Guillerma Corio. Najmanj je za zmago potreboval leta 2008 v Cincinnatiju, kjer je v zgolj 46 minutah premagal Francoza Florenta Serro. Nadal je najmanj za zmago na turnirjih največje četverice potreboval pred tremi leti v Parizu, ko je bil po 90 minutah s 6:0, 6:1, 6:0 boljši od Gruzijca Nikoloza Basilashvilija.

Da Nadal letos še ni končal postavljanja mejnikov, je potrdila včerajšnja najnovejša svetovna lestvica. Španec je trenutno 2. igralec sveta, hkrati pa je 790. teden zapored uvrščen med najboljših deset na svetu. Neprekinjeno od 25. aprila 2005, ko je prvič vstopil v elitno svetovno deseterico, odtlej pa je še ni zapustil. Prehitel je rekord Jimmyja Connorsa, ki mu je podvig uspel 789-krat. Španec in Američan sta na tej lestvici daleč pred tekmeci, saj jima sledijo Roger Federer (734-krat), Ivan Lendl (619-krat) in Pete Sampras (565-krat). Nadalova največja tekmeca Roger Federer in Novak Đoković sta elitno deseterico za kratek čas zapustila oktobra 2016 (Federer) in oktobra 2017 (Đoković). Največ tednov je med najboljšo deseterico preživel Roger Federer, in sicer 921.