Zaščito pred boleznijo so prostovoljci razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je po navedbah podjetij sodelovalo več kot 43.500 ljudi. »Prvi rezultati tretje faze testiranja cepiva proti covidu-19 kažejo, da cepivo lahko prepreči to bolezen,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla. Dodal je, da so pomemben korak bližje nujnemu preboju, ki bi pomagal končati globalno zdravstveno krizo. Tretja faza kliničnega testiranja je sicer zadnja faza pred začetkom postopka komercialnega licenciranja.

»Ta pomembni mejnik v programu razvoja cepiva dosegamo v času, ko ga svet najbolj potrebuje,« je dodal Bourla. Večino sveta je namreč v zadnjem času zajel drugi val pandemije covida-19. V več državah beležijo nove rekorde v številu okužb z novim koronavirusom, postelje v bolnišnicah se polnijo, hitro narašča tudi število smrtnih žrtev.

Pfizer in BioNTech sta napovedala, da bosta pri ameriški agenciji za zdravila in hrano verjetno že prihodnji teden zaprosila za odobritev uporabe njunega cepiva v nujnih primerih. Sporočila sta tudi, da pričakujeta, da bosta lahko letos priskrbela do 50 milijonov odmerkov cepiva, prihodnje leto pa do 1,3 milijarde odmerkov. V Ameriki so si sicer že zagotovili 100 milijonov odmerkov, z možnostjo dodatnih pol milijarde, medtem ko je za Veliko Britanijo ta številka 30 milijonov, Evropska unija pa se pogaja za 200 milijonov odmerkov. BioNTech in Pfizer zatrjujeta, da bo pri distribuciji upoštevano načelo pravičnosti, prednost pa bodo imele države, kjer bo cepivo že imelo dovoljenje za uporabo.