ZDA in EU se že leta prepirata o domnevni nedovoljeni državni pomoči, ki so jo ZDA nudile domačemu letalskemu proizvajalcu Boeing, članice EU pa evropskemu Airbusu. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je pritrdila obema; lani je presodila, da lahko ZDA uvedejo carine na 7,5 milijarde dolarjev evropskih dobrin, pred kratkim pa je zeleno luč za ocarinjenje skoraj štirih milijard dolarjev ameriškega uvoza letno prižgala še EU.

Bruselj naj bi ocarinil v ZDA izdelana letala, traktorje, sladki krompir, arašide, zamrznjen pomarančni sok, tobak, kečap in tihomorskega lososa.

Pri tem je Dombrovskis v videokonferenci evropskih ministrov za trgovino po navedbah nemške tiskovne agencije dpa predlagal, da obe strani opustita carine. »V vsakem trenutku smo pripravljeni to storiti,« je dejal, a dodal, da morajo na enako pristati ZDA.

Vprašanje je sicer, kako se bo spremenila ameriška trgovinska politika pod novoizvoljenim ameriškim predsednikom Josephom Bidnom, če bo njegova zmaga na nedavnih volitvah potrjena. Očitno odhajajoči predsednik Donald Trump je ZDA popeljal v več trgovinskih vojn, zlasti s Kitajsko, pa tudi z EU.