V Sloveniji je bilo po podatkih sledilnika za covid-19 doslej potrjenih 45.625 okužb, trenutno pa je v državi 21.514 aktivnih primerov. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako za tri odstotke znižala in je trenutno 1026. Skupaj je doslej v Sloveniji umrlo 578 oseb s covidom-19.

Na vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je vladni govorec Jelko Kacin izpostavil, da se epidemiološke razmere v Sloveniji vztrajno, čeprav počasi, izboljšujejo, a da glede na vedno slabše razmere v naši neposredni soseščini in drugod po Evropi ne gre pozabiti na dosledno upoštevanje samozaščitnih ukrepov. »Zelo malo je držav, ki bi se jim število okužb zmanjševalo. Zadeve se nekoliko umirjajo na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in na Islandiji. Razmere po vsej Evropi so še vedno resne,« je dejal. Dodal je: »Reprodukcijsko število je trenutno že pod ena. Vsak novoookuženi okuži manj kot eno osebo. To je najbolj vzpodbudna novica, ki jo imamo na voljo.

Spomnil je, da je čez vikend v veljavo stopil odlok o spremembah odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije, ki na seznam rdečih držav sedaj uvršča vse naše sosede. »Zdaj je rdeča tudi avstrijska Koroška in obe hrvaški obmejni obalni županiji Primorska Goranska in Istra. Med zelenimi državami ni več nobene evropske države, na njej ostaja le še osem držav z ostalih kontinentov – Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Nova Zelandija, Ruanda, Tajska, Singapur in Urugvaj.«

Razmere ostajajo najbolj resne na Gorenjskem, kjer pa so po besedah Kacina vrh že dosegli in se število novookuženih s koronavirusom zdaj relativno hitro in kontinuirano zmanjšuje. Se pa zato po drugi strani razmere slabšajo v Prekmurju. Od 1. novembra, ko je bila incidenca 1147, je do danes narasla na 1457. V Beltincih je bilo odkritih 30 novih okužb s covidom-19, v Murski Soboti 12, v Lendavi 10. Žarišča ostajajo na Ptuju (28 novookuženih), v Mariboru (27), Ormožu (10), enako število tudi v Slovenj Gradcu.

Poudaril je, da se razlika med sprejetimi, odpuščenimi in umrlimi bolniki zmanjšuje, in tudi potrebe po novih posteljah so v bolnišnicah na dolgi rok vse manjše, a izrazil skrb za prihajajoče dni. »Skrbi me 11. november in sveti Martin, ko bo druženja več in bo trajalo dlje časa.«

Zasuk? Iz priloženega grafikona je razvidno, da se je sredi minulega tedna, med 4. in 5. novembrom, incidenca okužb s koronavirusom (število okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh) začela resneje zniževati. Padala je tudi vse naslednje dni, kar je spodbuden podatek, da se morda trenutni val epidemije umirja.

Na UKC Ljubljana odprli nove prostore

Na UKC Ljubljana so sicer danes odprli nove prostore za sprejem bolnikov s covidom-19. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je izpostavil, da jim je to uspelo v rekordno kratkem času – le 10 dneh, kar ne bi bilo mogoče, če ne bi bilo odličnega medsebojnega sodelovanja.

»Zaradi razsežnosti epidemije je bila priprava dodatnih kapacitet tako z vidika UKC Ljubljana kot širše države nujna. Zaradi vse logistike, ki jih lokacija omogoča, to predstavlja bistveno boljše površine kot kakršnakoli improvizirana postavitev v športnih ali gospodarskih objektih. V neposredni bližini imamo CT aparature, magnetne aparature, operacijske dvorane, vse napeljave za kisik, zrak in ostalo potrebno infrastrukturo. Le 50 metrov južneje v kliničnem centru je tudi covid-19 intenzivna enota, kamor lahko ob poslabšanju zdravstvenega stanja brez posebne logistike premestimo pacienta, ki bi potreboval intenzivno zdravljenje,« je povedal.

Po besedah Poklukarja celotna investicija, ki poleg gradbenoobrtniških del vključuje tudi nabavo medicinske in informacijske opreme ter telemetrije, znaša 3.388.000 evrov. »Po zaključku epidemije bo na tem mestu 44 enot intenzivne terapije in štiri operacijske dvorane, kot se načrtuje že vse od leta 2008,« je dejal.

Danes zjutraj so v UKC Ljubljana sicer imeli hospitaliziranih 291 pacientov okuženih z novim koronavirusom, od tega 59 v enotah intenzivne terapije in 231 v enotah, kjer bolniki ne potrebujejo intenzivnega zdravljenja, še 45 bolnikov pa je na telemetriji v domačem okolju. »Trendi so pravi, a da bi bili v bolnišnicah zaradi tega zadovoljni pa prav zagotovo ne. Še z včeraj na danes je prišlo do pomembnega porasta števila novohospitaliziranih. Dokler se številka ne umiri in trend okužb preneha padati, odsvetujemo kakršnokoli zmanjševanje ukrepov oziroma priporočil,« je opozoril Poklukar.