Resda za tokratni val epidemije ne moremo reči, da nam zmanjkuje dezinfekcijskih sredstev, se pa lahko pohvalimo, da smo postali strokovnjaki glede njihove uporabe. Prav tako se je večina že naučila kupiti primerna, predvsem pa uporabna sredstva, po katerih nam roke dišijo in so koži bolj prijazna. Korak naprej pri dezinfekcijskih sredstvih za roke so do zaprtja naredili tudi izbrani hoteli in restavracije po Sloveniji, ki jim je mar, kakšna razkužila bodo ponudili gostom, saj ob neprijetnem vonju rok tudi želja po kulinaričnem razvajanju hitro mine.

V gostilnah in hotelih

V ljubljanskih restavracijah Cubo in Separe na Viču, v Oštariji Debeluh v Brežicah in Rose Hotelu na Bledu so sledili priljubljeni večstranski uporabi kolonjske vode Atelier Rebul. Znamko, ki prihaja iz Turčije in je med drugim zelo priljubljena za odišavljanje rok, uporabljajo ob prihodu v restavracijo, bolnišnico, hotel ali dom. Ker kolonjska voda vsebuje kar 80 odstotkov alkohola, uspešno uničuje bakterije in viruse. Kot zanimivost lahko navedemo, da je v Turčiji, kjer kolonjsko že več kot stoletje uporabljajo predvsem za higieno rok, prodaja v času epidemije močno zrasla, za več kot 60 odstotkov. »Hkrati naj omenim, da so vse naše kolonjske vode odišavljene z najkvalitetnejšimi naravnimi eteričnimi olji. S tem kože ne izsušujejo in so prijazne zdravju,« je v imenu podjetja Atelier Rebul povedala Leja Sekulić Širola in dodala, da so prvi trgovini v Sloveniji odprli pred skoraj letom dni. »Obe sta v Ljubljani, na Miklošičevi cesti in v Centru Vič, med letom pa smo jih odprli še v Europarku Maribor, Planetu Koper, kasneje še v Nami ter v Cityparku v Ljubljani. Pred dobrim mesecem dni smo se razširili na Hrvaško in odprli prodajni mesti v Zagrebu.«

V času epidemije prav tako pridejo prav osvežilno-razkužilne brisačke, ki so novost v ponudbi. Kot je povedala sogovornica, so brisačke kakovostne strukture, vsebujejo 70 odstotkov alkohola, hkrati pa so odišavljene in puščajo na rokah dolgotrajno svežino vonja. »Glede na potrebe razkuževanja v sedanjih časih so restavracije in hoteli prvi, ki so ugotovili dodano vrednost tovrstnega produkta, prav tako je veliko navdušenje slišati od gostov in uporabnikov,« je povedala in omenila, da so brisačke na voljo za nakup v trgovini v različnih vonjih, pakirane po 10 kosov. Tudi cena, 2,50 evra za paket, je po oceni Leje Sekulić Širola ugodna. Novost v ponudbi bogatega asortimenta izdelkov znamke Atelier Rebul je tudi razkužilo za roke »De stress Rinsefree handwash« z 80 odstotki alkohola. A ne glede na izdelke, s katerimi vsaj malo »odišavimo« ukrepe proti covidu-19, ostajajo najbolj prodajani izdelki iz kolekcije Istanbul, ki je zagotovo nekaj posebnega, njen prestižni vonj pa ustreza tako ženskam kot moškim. »Poleg Istanbula, ki vključuje izdelke za nego telesa, parfume, kolonjske vode in dišavo za dom, so zelo popularne tudi druge dišave za dom – difuzorji in sveče v 16 različnih vonjih ter seveda parfumi zanjo in zanj.«

Zapuščina očeta in sina

Zanimiva je zapuščina Ateljeja Rebul, ki je bila zgrajena na zaupanju in odnosu med očetom in sinom. Leta 1895 je Jean Cesar Reboul, mladi francoski farmacevt, potoval skozi Carigrad, da bi obiskal svojega očeta, ki je tam delal kot inženir. Mesto ga je preprosto navdušilo. Čudovito, mistično in polno možnosti je zajelo njegovo domišljijo in tam je našel popoln kraj, kjer je odprl eno prvih turških lekarn – Veliko pariško lekarno. Tako se je začela zgodba o blagovni znamki, ki danes razveseljuje milijone ljudi. Lekarna, ki je šla skozi zgodovinsko obdobje Osmanskega cesarstva, je vse do danes prisotna na prvotnem naslovu. Leta 1920 se je Reboulu pri delu pridružil Kemal Müderrisoglu, ki je bil eden prvih farmacevtov tedanje Turčije. Skupaj sta dosegala izjemne uspehe in tako se je njuna zgodba nadaljevala še mnogo let.

Leta 1938 je bila turškemu ljudstvu prvič predstavljena kolonjska iz sivke, ki je v tistem času postala navdih za izdelavo novih dišav in parfumov. Sprva so kolonjsko vodo izdelovali iz sivke, nabrane na vrtu Reboula, kasneje so jo uvažali z juga Francije. In od tod posebnost kolonjske iz sivke, saj se cvetovi sivke na jugu Francije obirajo pred sončnim vzhodom z namenom, da bi pridobili nadvse čisto in bogato sestavino za izdelavo naravnega eteričnega olja, ki je prisoten v kolonjski vodi. Ta edinstven proces nabiranja je postal tradicija in ga ohranjajo še danes. Vse kolonjske znamke Atelier Rebul za dišavo namreč uporabljajo naravna eterična olja. In ker kolonjske vsebujejo visokokakovostne sestavine, so obstojnejše od povprečnih kolonjskih vodic, ki jih najdemo na trgu.

Leto dni po predstavitvi kolonjske se je Reboul odločil vrniti v svojo domovino in tako lekarno prepustil Kemalu Müderrisogluju. Ta je lekarno kmalu po odhodu Reboula preimenoval v Rebul, kolonjska iz sivke pa je hitro postala uspešnica Carigrada. Uporaba kolonjske vode se je prenašala iz roda v rod, brivci so jo uporabljali kot čudežni izdelek za lase in za lajšanje stresa svojih strank. Prav tako je kolonjska že takrat veljala za prestižno darilo.