Po poročanju APA je omenjeno orožje zasnovano na osnovi avtomatske puške kalašnikov (AK-47 in AKM) in uporablja naboje kalibra 7,62 X 39 milimetra.

Na fotografiji je ob omenjenem orožju videti tudi mačeto in naboje. Avstrijski preiskovalci medtem s kriminalistično-tehničnega vidika nadaljujejo preiskavo orožja, ki ga je uporabil 20-letni napadalec, sicer pristaš skrajne skupine Islamska država.

Na Slovaškem skušal kupiti strelivo

Avstrijsko notranje ministrstvo je po napadu, ki je zahteval štiri smrtne žrtve in 20 ranjenih, potrdilo, da so njihovi agenti tedne pred napadom vedeli, da je napadalec julija letos poskušal kupiti strelivo na Slovaškem.

Napadalec, ki so ga policisti ustrelili, je bil po navedbah preiskovalcev del skrajne islamske mreže, ki sega izven meja Avstrije. V povezavi z napadom so doslej izvedli številne aretacije v Avstriji, Švici in Nemčiji. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

V preiskovalnem zaporu deset osumljencev

Deželno sodišče na Dunaju je v povezavi z napadom danes odredilo preiskovalni zapor še za dva moška, stara 21 in 23 let, ki naj bi pripadala krogu napadalca, je za APA sporočila predstavnica sodišča za stike z javnostmi Christina Salzborn.

Skupno je tako v povezavi z napadom v preiskovalnem zaporu deset osumljencev, starih od 16 do 24 let. Državno tožilstvo sedaj preverja, ali so bili osumljenci povezani s pripravami na oziroma seznanjeni z napadom. Nekateri naj bi sicer delili podobna radikalna stališča z napadalcem, še navaja APA.

V napetem ozračju po napadu so bile za danes popoldne pred francoskim veleposlaništvom na Dunaju napovedane protifrancoske demonstracije, ki pa jih je policija prepovedala, navaja APA. Protest, ki sta ga po poročanju časnika Volksblatt prijavila Avstrijca s pakistanskimi koreninami, naj bi bil odziv na objavo karikatur preroka Mohameda.

Prepoved demonstracij

Dunajska policija je ob tem pojasnila, da so ob ponovni preučitvi razmer ugotovili, da je namen shoda v nasprotju s kazenskim zakonikom. Do ponovne preučitve primera je prišlo po tistem, ko se je izvedelo, da so prireditelji shoda na Facebooku delili zapise, ki spodbujajo nasilje.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je prepoved shoda pozdravil. »Ponovna preučitev je vodila do prepovedi demonstracij. To je bila po mojem mnenju edina pravilna odločitev. Za ideologijo islamizma ne sme biti prostora,« je med drugim dejal Nehammer.