Eta je v torek kot orkan 4. stopnje zadela severni del Nikaragve in pustošila po revnih obalnih predelih, kjer je s seboj odnesla tudi cele vasi. Kasneje je zapustila Honduras kot tropska depresija. Vremenoslovci svarijo, da bi se lahko Eta, ko se približuje Kubi, spet okrepila na stopnjo tropske nevihte.

V Gvatemali je po še neuradnih ocenah oblasti umrlo okoli 150 ljudi, je danes sporočil predsednik države Alejandro Giammattei. Poudaril je, da to niso uradni podatki, saj smrtne žrtve še niso potrjene.

Ta ocena po predsednikovih besedah vključuje tudi 100 ljudi, ki jih pogrešajo, potem ko je plaz zasul 150 hiš v vasi Queja v bližini mesta San Cristobal Verapaz v osrednjem delu države. Vojaki so morali peš prečkati gorato območje, da so dosegli vas, je pojasnil.

Naravna katastrofa je skupno prizadela več kot 80.000 ljudi v državi. Poškodovanih je bilo 900 hiš, domove pa je moralo zapustiti 4600 ljudi, so sporočile oblasti, pristojne za krizno upravljanje.

Eta je po podatkih tamkajšnjih oblasti najmanj 14 žrtev zahtevala tudi v Hondurasu, kjer sta reki Ulua in Choluteca prestopili bregove. Evakuirati so morali več tisoč ljudi.

V Panami je umrlo najmanj pet ljudi, po najmanj dva pa v Nikaragvi in Kostariki. Oblasti v omenjenih srednjeameriških državah se tako bojijo, da je ujma terjala skupno več kot 170 žrtev.

Eta se bo po napovedih vremenoslovcev v soboto približala Kajmanskim otokom, v noči na nedeljo in v nedeljo pa bo v bližini Kube.