Sonyjev mobilnik xperia 10 ii je mogoče kupiti že za okoli 380 evrov in se uvršča v srednji cenovni razred. Po dizajnu je naprava tipični Sony. Japonsko podjetje stavi na posebnost in zato še naprej izdeluje mobilnike z edinstvenim razmerjem stranic 21:9. To pomeni, da so mobilniki praviloma ožji in daljši od konkurence, zasloni pa prilagojeni gledanju vsebin v filmskem formatu. Poleg tega so po našem mnenju všečni med podrsavanjem po časovnicah družbenih omrežij. Se pa pri še posebej ozkih napravah nekoliko poslabša izkušnja branja, saj je v posamezni vrstici prostora za manj znakov. Nekoliko se zaplete tudi pri gledanju videovsebin, ki niso izrecno prilagojene filmskemu platnu. Če razmerje stranic 21:9 pri filmskih formatih pomeni, da lahko v ožji zaslon stlačimo večjo sliko, se pri drugih formatih ožina zaslona razkrinka, ob tem pa sliko z leve in desne obdaja debela črna obroba oziroma maska.

Izpostaviti gre tudi dokaj posrečen izbor materialov. Prednja in hrbtna stran naprave sta stekleni, medtem ko je stransko ogrodje mobilnika iz plastike. Ob strani najdemo tudi čitalnik za prstne odtise. Občutek naprave na otip sicer ni premijski, a hkrati tudi ni cenen. V resnici te kar malce pozitivno preseneti, ko ga prvič primeš. Zaradi podolgovate oblike tudi zelo domače deluje v dlani, kot kakšen daljinec. Lepo smukne v žep.

Xperia 10 ii je širok 69 milimetrov in visok 157 milimetrov, diagonala zaslona pa je nekoliko manjša. Sony namreč kot eden zadnjih kljubuje frufrujem in luknjam za prednjo kamero v zaslonu ter vztraja pri tanki obrobi na vrhu naprave, kjer najdemo tudi zvočnik. Nekaj obrobe je tudi pri bradi in ob straneh. Ostane torej prostora za diagonalo 15,24 centimetra (6 palcev) OLED-zaslona z ločljivostjo 2520x1080 pik oziroma gostoto 457 pik na palec (ppi). Zaslon je v izhodiščnih nastavitvah videti nekoliko hladen, je pa mogoče v nastavitvah nekoliko »ogreti« barve.

Kamera za sončne dni

Medtem ko na prednji strani najdemo enojno kamero z ločljivostjo 8 milijonov pik (MP), je na hrbtni kamera trojna. Vključuje širokokotno z ločljivostjo 12 MP, ultraširokokotno z ločljivostjo 8 MP in teleobjektiv z ločljivostjo 8 MP in zmožnostjo dvakratnega približanja. Kvaliteta fotografij je »mešana skleda«. V odličnih svetlobnih pogojih je kvaliteta fotografij z glavno kamero solidna. Če je svetloba le nekoliko slabša, pa se kakovost drastično poslabša. Mobilnik ima sicer tudi nočni način, vendar bolj za okras. Izrazite razlike med standardnim in nočnim načinom namreč ni opaziti.

Poleg tega zna nestrpne zmotiti tudi počasno odzivanje aplikacije s kamero. Krivdo gre pripisati strojni opremi, ki poganja mobilnik. Sony je namreč izbral skromni procesor snapdragon 665, ki je po kvaliteti inferioren procesorjem, ki jih najdemo v najboljših mobilnikih tega cenovnega razreda. K temu dodajmo še 4 GB delovnega spomina, medtem ko je prostora za shranjevanje solidnih 128 GB. Ljubitelji androidnih videoiger nad xperio 10 ii torej ne bodo navdušeni, imetniki Sonyjeve konzole PS4 pa bodo lahko tudi na xperii 10 ii pretočno igrali videoigre s konzole in ob tem uporabljali igralni plošček. Če nimate dostopa do televizije ali družinskega računalnika, bo tudi majhen zaslon mobilnika za kratek čas zalegel.

Največji problem mobilnika je pravzaprav njegova cena. Čeprav se 380 evrov ne zdi pretirano drago, je to še vedno zgolj 30 evrov ceneje od zmogljivejšega onpeplus nord in celo 40 dražje od novega Googlovega pixla 4a, ki ga je sicer v Sloveniji malce težje dobiti, bi pa sodeč po tradiciji znal ponuditi bistveno boljšo fotografsko izkušnjo. Hkrati ima tudi ta mobilnik zmogljivejši procesor.