"Prezgodaj je še, da bi sklepali, kakšne posledice imajo določene mutacije," je na novinarski konferenci povedala glavna znanstvenica pri WHO Soumya Swaminathan.

Po navedbah WHO je treba domneve, da mutirani sev oslabi sposobnost tvorjenja protiteles, zaradi česar bi bila cepiva, ki jih trenutno razvijajo znanstveniki, neučinkovita, še preučiti z ustreznimi raziskavami.

Vodja odziva na pandemije pri WHO Mike Ryan je sicer poudaril, da je treba preprečiti prenos virusa z minkov na ljudi glede na to, da lahko virus mutira v teh živalih, še posebej na farmah, kjer jih živi veliko na majhnem prostoru.

Mutacijo novega koronavirusa pri minkih so odkrili na Danskem. Tamkajšnje oblasti so danes sporočile, da preiskujejo več primerov okužbe z mutiranim virusom pri ljudeh.

Po podatkih danskega inštituta SSI se je z različico virusa, ki se je junija pojavila pri minkih, okužilo najmanj 214 ljudi. Med njimi jih je 200 iz pokrajine Severni Jutland, kjer je večina od 1100 farm minkov na Danskem.

Na Danskem so odkrili pet različnih skupin, povezanih z minkih, pri čemer glavno skrb povzroča t. i. grozd 5, ki naj bi oslabil sposobnost tvorjenja protiteles.

S sevom iz grozda 5 se je do zdaj okužilo 12 ljudi, pri čemer pa oboleli niso imeli hujših simptomov kot drugi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.