Na včerajšnjih protestih v Ljubljani se je uresničil scenarij, ki ga je napovedala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Kot smo poročali, je ta članom komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v torek razkrila, da naj bi na včerajšnjih protestih prišlo do nasilja. Po takratnih navedbah predstavnikov Sove naj bi obstajali indici, da se organizirajo nekatere skupine, ki so povezane s tujino in načrtujejo nasilne izgrede. Omenjali so tudi nekatere osebe, ki naj bi bile povezane z mednarodnimi kriminalnimi združbami, zanikali pa so, da bi sledi vodile h gibanju Antifa.

Vzdušje na včerajšnjih protestih v Ljubljani je bilo že od samega začetka povsem drugačno kot na običajnih petkovih protestih. Udeleženci – na Trgu republike se jih je sprva zbralo nekaj sto – nasprotno od petkovih protestnikov niso bili opremljeni s transparenti ali kakršnimi koli drugimi pripomočki, ki bi nakazovali politično vsebino dogodka. Ozračje je bilo napeto tako med posameznimi skupinami udeležencev kot med policisti in protestniki.

Čeprav so k včerajšnjim protestom pozivali zlasti nasprotniki nošenja mask in drugih zaščitnih ukrepov proti novemu koronavirusu, so bili ti med udeleženci v manjšini. Večina udeležencev je bila mladih moških, med katerimi so naši sogovorniki prepoznali člane navijaških skupin. Naši policijski viri so med udeleženci identificirali tudi ljudi, ki delajo za nekatere zasebne varnostne službe. Te naj bi bile povezane s sumljivi posli.


Hojs za dogajanje okrivil medije

Policisti so zbrane na Trgu republike opozarjali, da gre za neprijavljen shod in da je zbiranje prepovedano, nato pa izvedli več postopkov ugotavljanja identitete. Nekateri protestniki so se temu uprli in policiste napadli z brcami, pirotehničnimi izdelki, granitnimi kockami in steklenicami. Prišlo je do prerivanja med policijo in protestniki. Nato so začeli policisti protestnike sistematično odrivati s Trga republike proti okoliškim ulicam, kjer so se spopadi nadaljevali. Pri tem so protestniki po naših informacijah pretepli enega od fotoreporterjev, ki je zato na kraju dogajanja potreboval nujno medicinsko pomoč. Protestniki so tudi sicer napadli več predstavnikov medijev.

Na prizorišču protestov na Slovenski cesti se je v spremstvu pripadnikov posebne enote policije pojavil tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je za dogajanje okrivil kar medije. »Vi mediji ste soodgovorni za to. Mesece ste jih podpirali in jim 'dajali kruha'. Mediji ste prispevali k temu, da se je to včeraj zgodilo. Zdaj imate pa ranjene policiste,« je dejal za 24 ur.

Hojsovo izjavo in napade na predstavnike medijev na protestu so ob tem ostro obsodili v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so zapisali, da ministrovo izjavo razumejo kot nov pritisk na delo medijev in novinarjev.

Šef Sove Janši pošiljal fotografije

Tudi drugi predstavniki SDS in njihovi podporniki so kot krivce za včerajšnje nemire označili medije pa tudi opozicijo in petkove protestnike. Prvak SLS Marjan Podobnik je med drugim zapisal, da je za huligansko razbijanje »neposredno soodgovorna« opozicija. Opozicija je, nasprotno, v dogajanju prepoznala scenarij SDS, ki bi ji omogočil, da bi vse protestnike prikazala kot nasilneže in ekstremiste. »Vladajoči zvračajo krivdo za današnje huligansko razbijanje na opozicijo in medije. To je še bednejši poskus preusmerjanja pozornosti kakor včerajšnje tvitanje Nezmotljivega,« je na twitterju včeraj zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec. Ob tem je dodal, da covid-19 in poročilo KPK ne bosta izginila. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je kolege in kolegice iz SMC in DeSUS spomnil, da je »skrajni čas za odhod iz vlade«.


Premier Janez Janša je opozicijo vznemiril tudi z objavo fotografije Ivana Galeta z današnjih protestov, s katere je razvidno, da mu jo je poslal direktor Sove Janez Stušek. Ob njej je Janša na twitterju zapisal: »'Miroljubni' protestnik s svojo tolpo razbija po Ljubljani.« Odzvala se je članica Knovsa iz vrst LMŠ Jerca Korče: »Sova zlorabljena za nadzor nad slovenskimi državljani? To bi pomenilo hudo zlorabo obveščevalne službe in hudo kršitev pristojnosti. Direktor Stušek bo moral marsikaj pojasniti, če bo hotel zaščititi agencijo in svoje ime,« je zapisala na twitterju. Oglasil se je tudi predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD) in Janšo povprašal, »na podlagi katerega člena zakona o Sovi direktor agencije sledi slovenskemu državljanu na območju Republike Slovenije«. Ivan Gale pa nam je včeraj dejal, da se je tako kot prejšnjih petkovih protestov udeležil tudi včerajšnjega. Na Janšev zapis pa se je odzval z besedami, da ni bil še nikoli nasilen niti ni nikoli nikogar spodbujal k nasilju.

Uporabili solzivec in vodni top

Situacija na protestih se sicer ni umirila še nekaj ur. Na Slovenski cesti je po besedah očividcev večja skupina protestnikov napadla nepripravljene policiste. Ti so se protestnikom skušali umakniti, a so protestniki pri tem enega od policistov zbili z motornega vozila.

Policija je, da bi razgnala protestnike, ki so na ulicah s petardami vztrajali do poznega večera, uporabila konjenico, solzivec, prvič po letu 2012 pa tudi vodni top. Prizori na tokratnih protestih so tudi sicer spominjali na dogajanje na enem od protestov v času vseslovenskih ljudskih vstaj, ko so se med sicer mirne protivladne protestnike pomešali provokatorji in spodbudili nemire. Protestniki so takrat nasilne izpade označili kot strategijo tedanje vlade Janeza Janše, da celotno protestniško gibanje označi kot nasilno in ga onemogoči. Tudi »petkovi« protivladni protestniki, ki so sicer letos v Ljubljani nepretrgoma protestirali več mesecev, so se od vsakršnega nasilja, ki je bilo pričakovano na včerajšnjih protestih, že vnaprej distancirali.

Preberite tudi: Svarila pred nemiri na včerajšnjih protestih