Počivalšek je v sredo s predstavniki gospodarstva pretresal temeljne dileme pri pripravi šestega protikoronskega svežnja in med drugim izrazil podporo zahtevam gospodarstva, da se zaradi izjemnih razmer preloži uveljavitev določb iz zakona o minimalni plači, saj ga skrbijo napovedi nekaterih podjetjih, da bi jih načrtovan dvig plač lahko prisilil v selitev proizvodnje v druge države.

V letu 2018 sprejeti zakon o minimalni plači predvideva postopno uvajanje nove minimalne plače. Z 2019 se je minimalna plača zvišala na 667 evrov, letos pa na 700 evrov neto. Z letošnjim letom so bili iz minimalne plače izločeni tudi dodatki, s prihodnjim letom pa bi skladno z zakonom moral slediti dvig nad minimalne življenjske stroške.

»Argumentacija gospodarstva je vedno ista«

»Vsako od treh let je med delodajalskimi organizacijami vršalo, vsako leto smo z vsemi silami branili spremembe ... in spet jih očitno bomo,« je danes zapisala Jerkičeva in dodala, da je naporno vsako jesen odpirati tematiko minimalne plače, argumentacija gospodarstva je po njenem ne glede na gospodarsko rast ali recesijo vedno ista, letos je dodan samo en razlog, ki ga doslej ni bilo, to je covid-19.

Odpiranje minimalne plače je po mnenju Jerkičeve pričakovano in predvidljivo, ne pa tudi upravičeno. V ZSSS se po njenih navedbah o minimalni plači tudi ne bodo pogajali. Kot je poudarila, ni uradnih podatkov o številu izplačanih minimalnih plač, gre za ocene, ki si jih po njenem prepričanju vsak razlaga glede na lastne potrebe. Dodala je, da se doslej tudi nobena napoved delodajalskih organizacij, povezanih z minimalno plačo, ni uresničila, spomnila pa tudi na skupno akcijo EU za dvig minimalne plače na ustrezno raven.

Opozorila je, da nizka minimalna plača še nikjer ni okrepila konkurenčnosti, tako da dviga dodane vrednosti, dviga produktivnosti, pa tudi dviga plač z nizko minimalno plačo ni mogoče doseči.

Jerkičeva se tudi sprašuje, kaj bo drugače čez dve leti v panogah, kjer je sedaj minimalnih plač morda največ. »Nič. Tudi takrat bodo podjetja spet potrebovala prehodno obdobje, da lahko plačam dodajo kak evro,« še meni predsednica ZSSS in ocenjuje, da gre pri zamrznitvi minimalne plače za zamrznitev vseh plač.