Od srede je na Hrvaškem umrlo 29 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Število aktivno okuženih z novim koronavirusom je prvič preseglo 15.000. Doslej je bil najvišji dnevni prirast v državi minuli četrtek, ko so našteli 2776 okužb.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah znova največ novih okužb v Zagrebu, kjer so jih potrdili 650. V primorsko-goranski županiji jih je bilo 161, v istrski 79.

Na Hrvaškem je trenutno 15.356 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1278 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 122, kar je največ doslej. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skoraj 59.500 okužb z novim koronavirusom in 683 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 43.300 ljudi. Opravili so več kot 532.200 testov.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje seje vlade povedal, da se število novookuženih na Hrvaškem zvišuje, a počasneje kot v nekaterih drugih državah. Prepričan je, da je hrvaški zdravstveni sistem zmožen zdržati vse pritiske epidemije v dobro pacientov in vseh državljanov. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v sredo izjavil, da bo odstopil, če se bo hrvaški zdravstveni sistem sesul zaradi epidemije covida-19.

V raziskavi, ki jo je v sredo zvečer objavila hrvaška komercialna televizija Nova TV, so anketiranci razdeljeni, ko gre za nevarnost okužbe z novim koronavirusom. Po približno 32 odstotkov od 600 vprašanih meni, da je nevarnost okužbe majhna oz. velika, skoraj 37 odstotkov pa, da je srednja.

Nekaj več kot dve tretjini državljanov meni, da bo epidemija covida-19 negativno vplivala na njihovo finančno stanje. Okoli 29 odstotkov vprašanih je povedalo, da epidemija ne bo vplivala na njihove finance, štirje odstotki pa so odgovorili, da bo epidemija pozitivno vplivala na njihove prihodke.

Ko gre za spremembo navad med epidemijo, jih je 56 odstotkov dejalo, da se izogibajo rokovanju. Bolj pogosto si roke umiva 66 odstotkov vprašanih, več kot polovica pa redno razkužuje mobilne telefone in pohištvo. Skoraj 63 odstotkov vprašanih se manj druži s prijatelji, nekaj več kot petina pa manj uporablja javni prevoz kot pred izbruhom epidemije.

Na Češkem rekordnih 15.729 novih okužb

Po več tednih umirjanja razmer so na Češkem v zadnjem dnevu spet potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje so v državi potrdili še 15.729 novih okužb. Ob tem imajo v bolnišnicah 8300 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije. V državi imajo trenutno 174.820 aktivnih okužb, ozdravelo je 199.763 ljudi. Skupno je na Češkem v povezavi z novim koronavirusom umrlo 4133 ljudi.

Češka je s svojimi 10,7 milijona prebivalci ena najhuje prizadetih držav EU v drugem valu epidemije. Vlada premierja Andreja Babiša je v začetku oktobra uvedla stroge omejevalne ukrepe, ki so jih podaljšali do 10. novembra. Med drugim velja policijska ura, zaprte so restavracije, šole in večina trgovin.

Na Poljskem potrdili več kot 27.000 novih okužb z novim koronavirusom

Na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili še 27.143 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. V enakem obdobju je v povezavi s sars-cov-2 umrlo še 367 ljudi. Največ novih okužb so potrdili na območju Velikopoljske na zahodu države, kjer imajo okoli 3888 novih okužb, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Na Poljskem so zadnji rekord potrdili v sredo, ko so v enem dnevu potrdili 24.692 novih okužb. V državi je od začetka epidemije v povezavi z novim koronavirusom umrlo 6842 ljudi.

Zaradi strmega porasta števila okužb je vlada premierja Mateusza Morawieckega posvarila, da je država tik pred popolnim zaprtjem in uvedbo prepovedi gibanja na prostem. Na Poljskem so sicer že uvedli nekaj strožjih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, kot so zaprtje gledališč in nenujnih trgovin v nakupovalnih središčih.

V Nemčiji rekordnih skoraj 20.000 novih okužb

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 19.990 novih okužb z novim koronavirusom, je danes objavil Inštitut Roberta Kocha. To je novo najvišje dnevno število okužb od izbruha epidemije v zadnjih tednih. Zadnje je bilo v soboto, ko so poročali o 19.059 okužbah.

Oblasti opozarjajo, da je naraščanje potrjenih okužb tudi posledica veliko obsežnejšega testiranja kot med prejšnjim vrhuncem epidemije pred pol leta in da zato ni mogoče z gotovostjo trditi, da so sedanje številke tudi dejansko rekordne.

V Nemčiji, kjer so v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb do konca meseca med drugim zaprli restavracije in bare, so doslej potrdili 597.583 okužb, umrlo je 10.930 bolnikov s covidom-19.

Rekord v ZDA

V Združenih državah Amerike, kjer je bil v torek volilni dan na splošnih volitvah, so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 99.660 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

V enakem obdobju je zaradi covida-19 umrlo 1112 bolnikov, skupno več kot 233.000. V državi so doslej potrdili skoraj 9,5 milijona okužb.

ZDA so v pandemiji covida-19 najbolj prizadeta država na svetu. Zato je na splošnih volitvah, na katerih sta se za predsedniški položaj potegovala aktualni republikanski predsednik Donald Trump in demokrat Joe Biden, rekordnih več kot 100 milijonov volivcev glasovalo predčasno, mnogi po pošti, da bi se izognili gneči na voliščih. Zato v nekaterih zveznih državah še vedno preštevajo glasovnice in izid predsedniške tekme še ni znan.

Glede okužb s koronavirusom so trenutno najslabše razmere na severu ZDA in na Srednjem zahodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.