Današnja etapa na Vuelti je bila prva, ki je bila daljša od 200 kilometrov, a ne bo najdaljša med vsemi. Trasa od Luga do Ourenseja je bila razgibana s tremi kategoriziranimi vzponi, a do napadov s strani izzivalcev vodilnega Primoža Rogliča ni prišlo. Za etapno zmago se je udarilo šest ubežnikov, ki so se za preboj v beg borili prvih 50 kilometrov 204,7 kilometrov dolge etape. Na koncu je v ciljnem sprintu največ moči ostalo Timu Wellensu in zabeležil je še drugo zmago na letošnji dirki.

Etapa se je začela zelo eksplozivno. Kar nekaj kolesarjev si je želelo prebiti v beg, a glavnina s tempom ni popuščala. Kar 50 kilometrov je trajalo, da se je v ospredju izoblikovala močna sedmerica, ki ji je uspelo ustvariti razliko, tempo v glavnini se je nato malce umiril. Ob vzpenjanju na prvi kategoriziran prelaz dneva Alto de Escairon je prednost ubežnikov že narasla na pet minut. Približno je bila enaka prednost po prečkanju drugega vzpona Alto de Guitara. V glavnini sta ta čas tempo narekovali ekipi Bora-Hansgrohe in Astana. Ker se zaostanek za ubežniki ni zmanjševal, se je na čelo nato postavila Total Direct Energie, ki je pogumno želela ujeti ubežnike. Zaostanek do začetka še zadnjega vzpona dneva, ki se je začel dobrih 30 kilometrov do cilja, je upadel na manj kot dve minuti, a bližje se niso mogli prebiti. Prednost ubežnikov, v ospredju so bili le še trije, se je na spustu povečala na znova več kot tri minute in jasno je bilo, da bodo kolesarji v begu odločali o etapni zmagi.

V glavnini med kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku ni prišlo do napadov. Čeprav so se napadalci Primoža Rogliča, ki je po včerajšnjem kronometru znova vodilni kolesar na dirki, zavedali, da priložnosti ni več veliko, danes niso poskušali s kakšnim napadom presenečenja. Čeprav vsi zatrjujejo, predvsem ekipa Ineosa, ki ima v svojih vrstah drugega v skupnem seštevku Richarda Carapaza, da bodo še poskušali z napadi. Do napada ni prišlo tudi 44 kilometrov do cilja, ko je imel Kisovčan težave s kolesom, ki ga je moral zamenjati. Roglič se je tako brez težav vrnil v veliko skupino in v glavnini mirno prikolesaril v cilj.

Wellens do druge zmage na Vuelti

Boj za etapno zmago je bil zelo zanimiv. Čeprav je vse kazalo, da se bodo za zmago pomerili Marc Soler, Tim Wellens in Zdenek Stybar, ki so se od ostalih ubežnikov odcepili 14 kilometrov do cilja, se je na koncu za zmago borilo šest kolesarjev. Trije zasledovalci so namreč zbrali dovolj moči in dober kilometer pred ciljem ujeli trojico, ki je že začela s taktiziranjem pred zadnjim kilometrom. Zaključek etape je bil zelo podoben zaključku 10. etape, ko je v sprintu slavil Roglič. Zadnji kilometer je potekal navkreber. V zahtevnem zaključku je največ moči pokazal Tim Wellens (Lotto Soudal), ki je bil močnejši od Michaela Woodsa (EF Pro Cycling), ki se je v boj za zmago vključil tik pred zadnjim kilometrom. Tretji je bil Stybar (Deceuninck-Quick Step), vsi pa so imeli isti čas. V zadnjem kilometru so za morebitne sekunde sprintali tudi najboljši v skupnem seštevku, a do razlik ni prišlo. V cilj so prispeli z zaostankom treh minut in 44 sekund za zmagovalcem. Primož Roglič tako ostaja v majici vodilnega in je pred Carapazom ohranil 39 sekund prednosti. Tretji je Hugh John Carthy, ki za Slovencem zaostaja 47 sekund.