Pojasnil je, da v prihodnjih desetih dneh načrtujejo premestitev bolnikov iz močno prizadete severne regije Hauts-de-France, pa tudi iz drugih delov države, saj pričakujejo, da bodo intenzivni oddelki v Franciji polni. Nekatere bolnike so že premestili v druge bolnišnice po državi, še posebej v Bretanjo, kjer je relativno malo bolnikov s covidom-19.

Zaradi strmega porasta okužb z novim koronavirusom naj bi vlada ob že uveljavljenih karantenskih ukrepih razmišljala tudi o vnovični uvedbi policijske ure v Parizu. Vlada sicer odločitve še ni sprejela. Bolnišnice v prestolnici in njenih predmestjih se hitro polnijo, saj je na območju veliko primerov covida-19.

Francija je že na vrhuncu prvega vala epidemije v marcu in aprilu več deset bolnikov s covidom-19 premestila v bolnišnice v Nemčiji, pa tudi v Avstriji, Luksemburgu in Švici. V Franciji so sicer v ponedeljek poročali o rekordnih 52.518 novih okužbah z novim koronavirusom v 24 urah. Umrlo je še 418 bolnikov. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 25.143 bolnikov s covidom-19, od tega več kot 3720 na intenzivni negi. Več kot 3700 jih je nazadnje intenzivno zdravljenje potrebovalo 3. maja.

Ukrajina na robu katastrofe

»Prešli smo točko brez povratka in smo blizu katastrofe,« je Stepanov dejal v ukrajinskem parlamentu. Posvaril je, da »najhujše šele prihaja«. »V primeru 100-odstotne zasedenosti postelj bomo primorani v triažo,« je poudaril, pri čemer bodo po njegovih besedah »imeli prednost tisti, ki imajo boljše možnosti za preživetje«.

V Ukrajini, ki ima skoraj 40 milijonov prebivalcev, so sicer v zadnjem dnevu znova zabeležili dnevni rekord okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih 8899. Skupaj se je v državi okužilo več kot 411.000 ljudi, umrlo jih je več kot 7500. Trenutno je zasedenih že več kot 67 odstotkov od 52.000 postelj, ki so v ukrajinskih bolnišnicah namenjene bolnikom s covidom-19, kažejo podatki ukrajinskega ministrstva za zdravje.