Damijan je minuli teden v četrtek potrdil, da je programski dokument, v katerem so se štiri opozicijske stranke poenotile o ključnih programskih prioritetah alternativne, nove vlade do volitev 2022, z vabilom k pogovorom poslal tudi prvakom koalicijskih SMC, NSi in DeSUS.

V SMC so že v četrtek ocenili, da je čas, ki so si ga opozicijske stranke izbrale za poskus oblikovanja nove večine, zaradi težkih epidemioloških razmer neprimeren. Prvak NSi Matej Tonin se je z Damijanom že sestal v petek. Tonin je pogovor označil konstruktiven, a NSi po njegovih navedbah »ne more sodelovati pri alternativnih vladnih poskusih«.

V DeSUS so danes pojasnili, da se bo z Damijanom sestal Gantar, ki začasno vodi DeSUS po odstopu Aleksandre Pivec z mesta predsednice stranke. Kdaj se bosta sestala, ne razkrivajo, poudarjajo pa, da gre za vljudnostno srečanje. Pogovorov o morebitnem sodelovanju v koaliciji ustavnega loka, h katerim vabi Damijan, se bo namreč predvidoma udeležilo novo vodstvo stranke. Na njen vrh se želi ponovno zavihteti Karl Erjavec.