V anketi, ki sta jo med 1000 vprašanimi v soboto izvedla časnik Dziennik Gazeta Prawna in radio RMF FM, je 30,9 odstotka vprašanih odgovorilo, da podpirajo PiS. Pred dvema tednoma je vladajočo stranko podprlo 40,5 odstotka sodelujočih v anketi.

Liberalna opozicijska Državljanska platforma po drugi strani beleži malce večjo podporo kot doslej. V sobotni anketi jo je podprlo 25,3 odstotka vprašanih, pred dvema tednoma pa 23,3 odstotka.

Novemu sredinskemu gibanju Poljska 2050 pa se je podpora z 9,3 odstotka povečala na 14,7 odstotka.

Druga javnomnenjska raziskava, ki so jo opravili za dnevnik Rzeczpospolita, kaže, da 71 odstotkov Poljakov želi, da bi Jaroslaw Kaczynski odstopil s položaja vodje PiS. Analitiki ocenjujejo, da prav Kaczynski stoji za odločitvijo poljskega ustavnega sodišča, ki je 22. oktobra razsodilo, da je umetna prekinitev nosečnosti zaradi deformacij zarodka neskladna z ustavo.

Odločitev sodišča je sprožila množične proteste po vsej državi. Na ulice poljskih mest je kljub prepovedi zbiranja ob pandemiji covida-19 odšlo na stotistoče ljudi. Samo v Varšavi se je po podatkih tamkajšnjih oblasti v petek zbralo okoli 100.000 ljudi. Več protestov je napovedanih še za danes in prihodnji teden.

Na Poljskem je bila pravica do umetne prekinitve nosečnosti že doslej izredno omejena. Letno v državi izvedejo okoli 2000 legalnih splavov, od tega večino prav zaradi deformacij zarodka. A po ocenah skupin za pravice žensk je dejansko splavov 200.000 na leto, ilegalnih ali pa gredo ženske v tujino.