Med drugim so protestniki policijo napadali z doma narejenimi eksplozivnimi napravami, je ostro ukrepanje še utemeljilo notranje ministrstvo.

Vendar je na posnetkih videti le, kako varnostne sile napadajo mirne protestnike s šok granatami. Slišati je bilo tudi opozorilne strele. Po družbenih omrežjih so krožili tudi videoposnetki, iz katerih je razvidno, da so oblasti na območju razporedile oklepna terenska vozila z mitraljezi.

V Minsku se je sicer v nedeljo zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so potekale tudi v drugih beloruskih mestih. Lukašenko je že pred tem zagrozil z uporabo sile proti protestnikom.

Udeležence protestov v beloruski prestolnici je preko videoposnetka nagovorila tudi opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. »Nismo pozabili preteklosti in ne bomo pozabili tega, kar se dogaja danes,« je dejala.

V nekdanji sovjetski republiki protesti potekajo že vse od predsedniških volitev v začetku avgusta, na katerih je Lukašenko po podatkih oblasti prejel štiri petine glasov. V opoziciji trdijo, da je prava zmagovalka volitev njihova proevropsko usmerjena voditeljica Tihanovska, ki se je po volitvah iz Belorusije zatekla v Litvo.

Protesti v Belorusiji so najbolj množični prav ob nedeljah. Pred tednom dni se je v Minsku zbralo več kot 100.000 ljudi.