Konec junija se je štirim članom pripravljalne skupine, ki naj bi za občino Ptuj pripravila program EPK, Alešu Štegru, Mitji Čandru,Alešu Novaku in MartiniMagdički, iztekla pogodba, nove pa niso sklenili.

Ko so julija na občini prevetrili finančne okvire, so namreč ti člani županji sporočili, da »prijava z oslabljeno politično podporo in bistveno nižjimi javnofinančnimi viri iz mestnega proračuna ne more uspeti«. Občini so zato predlagali umik kandidature. Toda ekipa zaposlenih na občini pod vodstvom Jasmine Krajnc delo nadaljuje, končne odločitve o kandidaturi pa še ni.

»Še vedno verjamem v vsebino, če pa bo glavno vlogo igral samo denar, potem se lahko v Sloveniji zmenimo, da imata možnosti za naziv samo dve mesti ali morda celo samo eno,« je dejala Nuška Gajšek.

Spor zaradi javnega zavoda

Priprave na kandidaturo so občino stale že okoli 140.000 evrov, od tega je šlo 100.00 evrov za omenjeno četverico. Z njo so se po županjinih besedah začeli razhajati, ko je predlagala ustanovitev novega javnega zavoda, ki bi štiri milijone evrov potreboval samo za svoje delovanje. Županja namreč meni, da novih zaposlitev ne potrebujejo, vsaj ne za 15 ljudi, saj imajo dovolj svojega strokovnega kadra.

Po prvotnih načrtih naj bi projekt stal okoli 56 milijonov evrov, od tega nekaj več kot 34 milijonov za investicije, 11 milijonov pa za program, promocijo, plače in druge stroške poslovanja. Zdaj naj bi bilo za stroške poslovanja v prihodnjih šestih letih na voljo le 1,4 milijona evrov.

Končni izbor za EPK 2025 bo znan predvidoma decembra. sta, kul