Slovenjgraška višja državna tožilka Branka Čas in kazenska sodnica okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu Valerija Matvos - Jeromel sta v sodni dvorani zaman čakali na Ravenčanko Petro Veber. Ker je ni bilo, tudi nismo slišali obtožnice, a sklepamo, da jo ta bremeni razžalitve uradne osebe, ki jo je pred tremi leti zagrešila z objavo posnetka na svetovnem spletu. Je pa Ravenčanka na sodišče poslala ugovor nanjo, kar pomeni, da krivde za očitano kaznivo dejanje ne namerava priznati in bo na sodišče v bližnji prihodnosti morala priti. In kaj je pravzaprav zagrešila obdolžena?

Spomnimo, da je Vebrovo pred tremi leti med vožnjo z mobilnim telefonom v roki opazil policist, ki je sedel v civilnem avtomobilu, in o tem obvestil patruljo, ki je kršiteljico v nadaljevanju ustavila in ji izrekla globo za storjeni prekršek. To pa je Vebrovo tako razjezilo, da se je odpeljala nazaj na kraj, kjer naj bi jo policist opazil, pristopila do njega in se z njim spustila v ne prav prijazen dialog. Policist se sicer ni pustil sprovocirati, ohranil je mirne živce, kršiteljici pa svetoval, naj se obrne na nadrejenega komandirja. Pozneje je posnetek, na katerem se znaša nad policistom, objavila na svetovnem spletu, kjer si ga je ogledalo in tudi delilo ogromno ljudi. A se je večina nad njenim početjem zgražala, policistu pa stopila v bran.

Zažugali so ji s kazensko ovadbo

»Ker je avtorica z objavo posnetka posegla v policistovo integriteto, smo mu v sindikatu dodelili pooblaščenega odvetnika, ki je zoper avtorico že vložil kazensko ovadbo, po uspešno izvedenem kazenskem postopku pa sledi tudi sprožitev drugih civilnopravnih postopkov.«

Tako je na vprašanje, kako so ukrepali zoper kršiteljico cestnoprometnih predpisov, na naše vprašanje takrat odgovoril predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Tiskovna predstavnica policijske uprave Celje Milena Trbulin pa je pojasnila, da so policisti javni uslužbenci, zato fotografiranje policistov načeloma ne predstavlja kršitve njihovih pravic. »A le, če se s tem ne ovirajo, ne motijo in ne ogrožajo postopka ter izvedbe njihovih nalog,« je dodala. A v Sindikatu policistov Slovenije so bili jasni: »V konkretnem primeru je policist izvajal naloge zakonito, posnetek pa nikakor ni nastal z namenom, da bi občanka dokazovala nedolžnost pri očitanem prekršku, temveč z namenom škodovanja konkretnemu policistu,« so zapisali. Ker je avtorica z objavo posnetka torej posegla v policistovo integriteto, so mu v sindikatu stopili v bran, avtorico pa kazensko ovadili.

Ni bil edini primer

Posnetek je bil pozneje umaknjen s spleta. A očitno Vebrova ne mara bližnjih srečanj s policisti, saj se je kršiteljica leto pozneje zapletla v spor z mariborskimi policisti, ko na njihov poziv ni hotela ustaviti, zato so jo oglobili za 2800 evrov. Že pred šestimi leti pa je sedla na zatožno klop mariborskega sodišča, ker je leta 2012 zagrešila kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. S kombijem je namreč zasledovala avto, s katerim se je zvečer vračala domov slovenjgraška sodnica, ki je pred tem kot dežurna preiskovalna sodnica dala pripreti takratnega partnerja Vebrove, ki je v sostorilstvu zagrešil predrzni vlom. S tem je Vebrova pri sodnici želela vzbuditi občutek strahu in se ji maščevati, zato jo je mariborska sodnica, kot smo takrat poročali v Dnevniku, nepravnomočno obsodila na leto dni zapora. Z obrazložitvijo, da si tako strogo kazen zasluži, ker svojega početja nikoli ni obžalovala niti ne razume, da je maščevanje uradni osebi hudo resen delikt.