Tim Gajser je po trojčku v Lommelu v Belgiji, kjer je osvojil kar 142 od možnih 150 točk in po številu zmag (27) izenačil dosežek zdaj 64-letnega Belgijca Andrea Malherbeja (sta najuspešnejša voznika v zgodovini Honde), prišel na sklepni trojček v Italijo z lepimi spomini na trdo progo v Pietramurati. Na slikoviti stezi Crossodrome Ciclamino v bližini jezera Cavedine v pokrajini Trentino je Slovenec leta 2015 prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko med svetovno elito, takrat še v razredu MX2, isto leto pa je postal tudi svetovni prvak. V minuli sezoni je aprila dobil obe vožnji in po treh Cairolijevih zmagah osvojil VN Trentina.

Šampion iz Pečk pri Makolah je danes dobil uradni trening (vožnja na čas), odličen položaj na rampi pa je v prvi vožnji izkoristil za vrhunski start. V okrnjeni konkurenci (med najboljšimi so spet manjkali poškodovana Nizozemca Jefferey Herlings in Glenn Coldenhoff, Litovec Arminas Jasikonis, s koronavirusom okuženi Španec Jorge Prado…) se je Gajser izstrelil kot raketa in petič v letošnji sezoni najhitreje potegnil s starta, pri tej prvini pa je še vedno rekorder Prado s 16 najhitrejšimi starti. Štiriindvajsetletni Gajser je suvereno vodil od starta do cilja in je dobil že 13. posamično vožnjo v tej sezoni, za njim pa je ciljno črto kot drugi prevozil glavni tekmec Cairoli.

Cairoli po zmagah le za Evertsom

Toda start druge vožnje je bil za aktualnega svetovnega prvaka precej slabši, saj je že na začetku zdrsnil na deveto mesto. Po hitri napaki (zdrs) vodilnega Švicarja Jeremyja Seewerja je vodstvo prevzel Belgijec Clement Desalle, Gajser pa je večji del dirke vozil na četrtem mestu. Ker je bil Cairoli drugi, bi moral Slovenec za skupno zmago na VN Trentina prehiteti tretjeuvrščenega Francoza Gautierja Paulina, ki se tako kot Desalle po letošnji sezoni poslavlja od vrhunskega motokrosa. A to mu ni uspelo, tako da je 35-letni Sicilijanec in devetkratni svetovni prvak s točko prednosti (44:43) dosegel že 92. zmago na dirkah za VN in na večni lestvici zaostaja le za Belgijcem Stefanom Evertsom (101).

Kljub temu je na progi, ob kateri zaradi najnovejših ukrepov italijanske vlade v boju s pandemijo koronavirusa niso bili dovoljeni gledalci (v nasprotju s prejšnjimi tekmami v Faenzi in Mantovi), Gajser storil še en velik korak proti tretjemu naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP po letih 2016 in 2019. V skupnem seštevku za SP je v boju s Cairolijem izgubil le točko in njegova prednost zdaj znaša 73 točk. Na zadnjih dveh dirkah na istem prizorišču v Pietramurati (v sredo, 4. novembra, in v nedeljo, 8. novembra) je na razpolago le še sto točk, kar pomeni, da slovenski šampion potrebuje – tudi če Cairoli dobi vse štiri vožnje – samo 27 točk za naslov prvaka.

Gajserja ovirali »zaostankarji«

»Vedno se rad vračam v Trentino. To je preizkušnja, ki je najbližje Sloveniji in katere posebnost je fantastično navijaško vzdušje ob progi. V preteklih letih sva imela tako Cairoli kot jaz bučno navijaško podporo, kar je dalo še dodaten čar dirkanju. Zato je škoda, ker tokrat ni bilo gledalcev,« je dejal Tim Gajser. Po že osmem skupnem drugem mestu na letošnjih dirkah za VN je takole ocenil svoji vožnji: »V prvi sem odlično startal, vedel pa sem, da je Cairoli takoj za mano. V nadaljevanju sem pritisnil, si privozil šest, sedem sekund prednosti in potem suvereno nadzoroval dirko. V zadnjih krogih sem imel nekaj težav s tistimi vozniki, ki so zaostali za krog, saj se mi niso umaknili tako, kot bi se morali. V drugi vožnji sem startal precej slabše, zato sem moral loviti boljše mesto. Pri tem nisem imel pravega ritma, a zaradi četrtega mesta nisem razočaran.«

V razredu MX2 je Slovenijo zastopal Jan Pancar. Po le desetih točkah na belgijskem trojčku v Lommelu jih je danes na uvodni dirki v Pietramurati osvojil enajst. V prvi vožnji je bil 13., v drugi 18., skupno pa je VN Trentina končal na 17. mestu.